Qfunk Radio erg populair bij allochtone jongeren

DEN HAAG, 20060415 -- In oktober 2005 is Qfunk radio voor het eerst begonnen met het uitzenden van multicultureel radio via Internet. Qfunk Radio heeft met medewerking van Erasmus Universiteit Rotterdam een onderzoek gedaan naar waar jongeren met verschillende culturele achtergronden op straat naar luisteren op de radio. Ruim 3000 jongeren tussen de 13 en 26 jaar in de randstad hebben aan dit onderzoek deelgenomen. Hieruit bleek dat 1 op de 3 jongeren hun Internet heeft afgesteld op qfunk.fm.


De redenen die jongeren hiervoor geven zijn voornamelijk:
- Qfunk draait non-stop muziek;
- Qfunk is veelzijdig, reggeaton, salsa, RnB, hiphop, merengue en zouk is op het moment erg populair bij de jongeren. Dit is waar Qfunk zich ook op focust;
- Qfunk is uniek, er zijn geen andere radiostations die zich op deze manier presenteren;
- Qfunk is multicultureel ingesteld, alle culturen kunnen zich herkennen in Qfunk radio.
- Bij Qfunk staan de luisteraars centraal. Op die manier krijgen de jongeren het gevoel dat ze belangrijk zijn bij Qfunk.
- Qfunk heeft dagelijks een poll waar meningen van jongeren worden uitgezonden, elke dag over een nieuw onderwerp. Met deze polls laat Qfunk zien er te zijn voor de jongeren en dat de mening van de jongeren telt.

Programma manager Rajiv Girwar is dan ook ontzettend trots op wat voor een invloed Qfunk heeft op de jongeren in de randstad. "Qfunk probeert er te zijn voor de jongeren door muziek te draaien waar de verschillende jongeren van houden. Muziek is wereldwijd herkenbaar. Op deze manier kan men meer over elkaars cultuur te weten komen. Muziek is dan ook beste manier om hiermee te beginnen."
Qfunk krijgt dagelijks bijzondere reacties van jongeren. "We krijgen dagelijks ontzettende leuke reacties. We krijgen zelfs reacties van jongeren dat ze door Qfunk minder op straat hangen en meer achter de computer zitten. Ook vinden jongeren het leuker om hun huiswerk te maken met Qfunk op de achtergrond. Het heeft dus vele positieve effecten op de multiculturele maatschappij. En dat is precies wat wij willen." Aldus programma manager Rajiv Girwar.

Doordat Qfunk vele meningen heeft aangehoord van jongeren in de randstad, is Qfunk op de hoogte van wat jongeren graag willen. Hier wil Qfunk dan ook op inspelen door multiculturele evenementen te organiseren voor en door jongeren. Qfunk gelooft hiermee de jongeren nog meer van straat te kunnen houden en zich positief te kunnen positioneren in de multiculturele maatschappij. De evenementen hebben als doel de multiculturele samenleving te verheerlijken zodat men beter van elkaars cultuur op de hoogte is. Dit kan o.a. door middel van festivals op het gebied dans, zang en de heerlijke multiculturele keuken.




Qfunk Radio