Time : 17:16:05
Date : 15 April 2006
Sender Name: Koninklijke Belgische Schaakbond vzw

Jeugdkampioenen schakelen schakers uit.

Oostende, 14 april 2006 - Drie jeugdkampioenen daagden de deelnemers aan het Belgisch Jeugdkampioenschap schaak 2006 uit voor een partij simultaanschaak. De drie uitdagers, Bart Michiels (19 jaar), Tom Piceu (27 jaar) en Nouri Zouaghi (25 jaar) namen het in drie groepen op tegen 48 tegenstanders.

Een simultaanpartij spreekt tot de verbeelding. In dergelijke partij speelt de uitdager met wit tegen meerdere spelers tegelijkertijd op verschillende borden. Voor de tegenstander is het de kans om zich te meten met een sterkere speler. Voor de simultaangever levert hij het bewijs van een sterk geheugen en tactisch inzicht. De simultaangevers zijn niet de eerste de beste spelers. Zowel Bart, Tom als Nouri zijn meervoudige jeugdkampioenen en bewezen in het verleden reeds op internationale toernooien hun kunde.

Van de drie simultaangevers is Bart Michiels niet alleen de jongste maar ook de hoogst geklasseerde speler. Met zijn 2402 ELO punten is hij Internationaal Meester, een titel die hij reeds op 16 jarige leeftijd verwierf. In 2004, amper 17 jaar jong, werd hij Belgische kampioen bij de volwassenen. Van 1996 tot 2000 was hij onafgebroken de jeugdkampioen in zijn leeftijdscategorie.

Tom Piceu leerde op 5 jarige leeftijd schaken en werd in 1990 voor het eerst belgisch kampioen bij de jeugd. In het totaal behaalde hij drie titels bij de jeugd. In 2005 werd Tom Fide meester. Als mede oprichter van de Westvlaamse Schaakacademie is hij actief in jeugdwerking en is hij momenteel ook de jeugdleider van de Vlaamse schaakfederatie.

Nouri Zouaghi werd drie maal belgisch kampioen en viermaal vlaams kampioen bij de jeugd. Nouri heeft 2174 ELO punten. In 1999 werd hij kampioen in het gesloten jeugdkampioenschap, wat momenteel de elite groep is, evenals belgisch en vlaams kampioen bij de tot 20 jarigen. Op het Europees kampioenschap in Patras te Griekenland werd Nouri 23ste.

De deelnemers aan deze simultaan waren, naast enkele volwassenen, ook de nieuwe lichting van jeugdspelers ingeschreven in het Belgisch Jeugdkampioenschap schaken 2006 dat in Oostende doorgaat. De nieuwe lichting jeugdschakers streed dapper maar verloor met 37-3 en 6 remises. De weg is nog lang maar verlicht.

Dit zevendaagse tornooi gaat door in de Kinkhoorn, Zeedijk 330 te Oostende van 10 tot 16 april.

Toegang is gratis.

Sponsors

Dit toernooi is mogelijk gemaakt dank zij de ruime steun van vele medewerkers en bedrijven. In het bijzonder danken we de Vlaamse Gemeenschap (http://www.vlaanderen.be), Cronos (http://www.cronos.be) en Xplore (http://www.xplore.be) voor hun belangrijke financiële bijdragen.

Perscontact

Voor alle inlichtingen en afspraken naar aanleiding van dit toernooi kan de pers zich richten tot Jan Vanhercke, bij voorkeur telefonisch via het nummer 0475/45.58.35, of per e-mail naar jan@vanhercke.be

Verdere inlichtingen

Voor meer informatie kan U de website van de jeugdwerking van de Koninklijke Belgische Schaakbond consulteren op
http://www.schaakbond.be/jeugd.

Koninklijke Belgische Schaakbond vzw
p/a Van Praet Peter, Nationaal Jeugdleider,
Klein Begijnhof 8 te 3000 Leuven
telefoon 0477 / 312 401
e-mail : peter.vanpraet@skynet.be
website : www.schaakbond.be/jeugd

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR