Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Zilveren medaille op EK voor Tea Lanchava Tea Bosboom-Lanchava heeft een van de grootste successen van haar schaakcarrière behaald. Door een remise in de laatste ronde eindigde zij bij het Europees Kampioenschap voor vrouwen op een ongedeeld tweede plaats.

In het Turkse Kusadasi werd de Turkse Ekaterina Atalik kampioen met 8½ punten. Lanchava bleef een half punt achter. Met vijf overwinningen en zes remises bleef zijn ongeslagen. Met deze prestatie heeft Lanchava zich geplaatst voor het eerstvolgende WK.
De 31-jarige Tea Lanchava werd geboren in Georgië, een land dat in de schaakwereld bekend is vanwege de vele sterke vrouwelijke schaaksters die er vandaan komen. Ze leerde schaken op haar vijfde en werd al vroeg ontdekt door de legendarische wereldkampioene Nona Gaprindashvili. In 1988 werd Tea jeugdwereldkampioen tot en met 14 jaar. Een prestatie die ze twee jaar later in de categorie tot en met 16 jaar wist te herhalen.
In 1995 vestigde Tea zich in Nederland. Sinds die tijd vertegenwoordigde ze Nederland op vele Europese kampioenschappen en Olympiades. Op grond van haar prestaties kende de wereldschaakbond haar in 2004 de algemene titel Internationaal Meester toe. Tea Lanchava woont met haar man en zoon in Winschoten.

De overige Nederlandse vrouwen eindigden in het middenveld. De Nederlandse kampioene Zhao Qin Peng bleef door een nederlaang op de slotdag op 6 punten staan. Bianca Muhren, Petra Schuurman en Marlies Bensdorp scoorden 5 punten, Arlette van Weersel en Laura Bensdorp kwamen tot 4½.

In het algemene toernooi toernooi won de Kroaat Kozul voor Ivantsjoek. Friso Nijboer speelde een goed toernooi en kwam tot 7 uit 11 (TPR 2653). Erwin l'Ami en Erik van den Doel eindigden op 6 punten.
---

Grootmeestertitel voor Yge Visser

In een vooruitgespeelde partij uit de negende ronde van de meesterklassecompetitie tussen Yge Visser (Hotels.nl) en Sipke Ernst (Homburg Apeldoorn) is Yge Visser erin geslaagd de grootmeestertitel te behalen. De partij eindigde in remise waardoor Visser in de KNSB-competitie tot een totaalscore van 6½ uit 9 kwam. Hij won onder andere van de grootmeesters Ljubojevic en Saltaev. Eerdere grootmeesterresultaten behaalde hij in het Harmonietoernooi Groningen 2004 (gedeelde eerste plaats) en de KNSB-competitie 2004-2005.

Yge Visser had in december 2005 even een virtuele rating boven de 2500. Deze was tijdelijk gezakt, maar is intussen weer gestegen tot 2511. Daarmee heeft hij aan alle voorwaarden voor de titel voldaan.

Yge Visser is het voorbeeld van een laatbloeier. In 2001 behaalde hij op bijna 38-jarige leeftijd de IM-titel. Volgens Visser kan de impuls in zijn schaakloopbaan deels worden toegeschreven aan de invloed die sponsor Hotels.nl in de persoon van Kees Eldering heeft gehad op het schaken in Groningen.