Politie Midden- en West Brabant

Politie houdt zesde verdachte drugslab Goirle aan

GOIRLE, 17 april 2006

Rechercheurs van de unit Zware Criminaliteit hebben in een woning in Tilburg een nieuwe verdachte aangehouden in het onderzoek waarbij zondag een draaiend XTC-laboratorium in Goirle werd aangetroffen. Het gaat om een 21-jarige vrouw uit Tilburg, die tijdens een doorzoeking in een woning werd aangehouden.

De politie deed zondag op 10 locaties doorzoekingen, in zeven woningen in Goirle, Tilburg en Geleen en drie garageboxen in Tilburg. Hierbij trof het rechercheteam op verschillende locaties grondstoffen aan voor de productie van synthetische drugs. De hoeveelheden zijn nog onbekend. Ook nam de recherche vijf autos in beslag, twee vuurwapens met munitie en een geldbedrag van enkele duizenden euros.

In de woning aan de Bergstraat in Goirle, waar het XTC-lab in de garage werd ontmanteld, vond men enkele kilos MDMA, het eindproduct van het laboratorium. In het professioneel opgezette lab werd gewerkt volgens de koude methode: er stonden diverse vrieskisten en drukketels. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling heeft gezorgd voor een veilige stabilisatie van het productieproces en het demonteren van de aanwezige productieapparatuur. Ook de aanwezige gevaarlijke stoffen zijn zorgvuldig verwijderd en afgevoerd. Het hele proces is voorspoedig verlopen zodat rond 22.30 uur de Plaats Delict aan de Bergstraat helemaal opgeruimd was en afgesloten kon worden.

In een auto die bij één van de woningen in Tilburg stond werd een vuurwapen aan getroffen en een geldbedrag van enkele duizenden euros. Op de in beslag genomen autos zal de technische recherche sporenonderzoek uitvoeren.

Het onderzoeksteam is nog volop bezig met het inventariseren, testen en bemonsteren van de in beslag genomen grondstoffen. Vermoedelijk zal in de loop van de week pas meer duidelijk zijn over de aard en hoeveelheid van de grondstoffen.

De zes verdachten zijn allemaal in verzekering gesteld en zullen woensdag worden voorgeleid aan de rechter commissaris. Twee mannen en drie vrouwen (allen tussen de 19 en 29 jaar) komen uit Tilburg, één 22-jarige man is afkomstig uit Geleen.

Een productieplaats van synthetische drugs in een woonwijk, zoals hier in de Bergstraat in Goirle, brengt enorme risicos met zich mee voor de omgeving. Vandaar dat alle hulpdiensten er direct alles aan hebben gedaan om de gevaren voor de buurt zo snel mogelijk op te heffen. De politie maakte hierbij ook gebruik van actuele luchtfotos die door een politiehelicopter werden gemaakt.
Tijdens de productie van synthetische drugs wordt met gevaarlijke stoffen gewerkt, vooral de kans op explosies is groot. Bij de productie van MDMA, het werkzame bestanddeel voor XTC, worden stoffen gebruikt zoals zoutzuur, aceton, ammoniak, zwavelzuur. Een (onbedoeld) vonkje kan al genoeg zijn om een ontploffing teweeg te brengen.

Het recherche onderzoek wordt uitgevoerd door de unit Zware Criminaliteit van de Divisie Recherche. Diverse andere diensten van politie en brandweer hebben ondersteuning verleend in dit onderzoek zoals de technische recherche, de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling, de Nationale Recherche, de Dienst Luchtsteun.

Auteur: Manon Erkens