Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 18 april 2006                                |


1. Provinciale Planologische Commissie
De heren H. Huijbers en F. van Beerendonk worden op voordracht van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Raad benoemd tot lid respectievelijk plaatsvervangend lid van de Provinciale Planologische Commissie. De Provinciale Planologische Commissie is een adviesorgaan dat op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening het college van GS en de gemeenten adviseert over het ruimtelijk beleid. In de PPC zitten vertegenwoordigers van het Rijk, gemeenten en maatschappelijke organisaties.

2. Jaarrekening en accountantsverklaring
Bijna 98% van de geraamde realisaties uit de begroting van 2005 zijn verwezenlijkt. De uitvoering van beleid ligt daarmee op stoom. Dat blijkt uit de jaarrekening 2005 van de provincie. De jaarrekening krijgt van de externe accountant van de provincie een goedkeurende verklaring voor wat betreft de getrouwheid van de cijfers en de rechtmatigheid. De goedkeurende verklaring en het controlerapport van de accountant worden naar deleden van de Rekeningcommissie uit Provinciale Staten en alle statencommissies gestuurd. GS leggen de jaarrekening en een reactie op het controlerapport voor aan Provinciale Staten.

3. Jaarverslag 2005 Hoor- en adviescommissie voor bezwaar- en beroepschriften
Het lukt de provincie steeds beter om bezwaarschriften binnen de wettelijke termijnen die er voor staan af te handelen. Dat stelt de Hoor- en adviescommissie voor bezwaar- en beroepschriften in haar jaarverslag 2005 vast. Op aanbeveling van de commissie is de provinciale werkwijze op enkele onderdelen aangepast. Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van het jaarverslag.

4. Sanering gegarandeerde geldleningen
In de provinciale begroting wordt een budget van E 275.000 opgenomen voor de kosten van een sanering van in het verleden door de provincie gegarandeerde geldleningen van zorginstellingen. De garantie op de geldleningen wordt zoveel mogelijk overgedragen aan het Waarborgfonds Zorginstellingen. Het College informeert de statencommissie voor Bestuur en Middelen.


5. Financiële rechtmatigheid
Een aantal regelingen van de provincie Noord-Brabant wordt aangepast. Dat hebben GS besloten. Afgelopen najaar zijn de provinciale verordeningen getoetst op naleefbaarheid, actualiteit, misbruik/oneigenlijk gebruik en hardheidsclausules. In december 2005 hebben Provinciale Staten vanuit deze punten al besloten tot aanpassing of intrekking van een tiental provinciale verordeningen, waardoor ze beter zijn na te leven wat rechtmatig handelen ten goede komt. In dezelfde lijn hebben GS nu besloten tot aanpassing van een aantal regelingen.

6. Wijziging Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies
Als gevolg van afspraken in de arbeidsvoorwaardenovereenkomst provincies 2005/2007 hebben GS een aantal wijzigingen vastgesteld in de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies. De wijzigingen houden verband met de invoering van een nieuw ziektenkostenstelsel in Nederland per 1 januari 2006 en met verlof.

7. Training bureau Informatie Management provincie
Voor de teamvorming binnen bij het bureau Informatiemanagement krijgt het bureau Wil&Kunnen een opdracht voor het verzorgen van trainingen. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van maximaal E12.097 exclusief BTW.

8. Ruimtelijke plannen
De herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 1998 (artikel 30 plus) van de gemeente Woensdrecht wordt gedeeltelijk goedgekeurd. De wijziging van het bestemmingsplan Kurenpolder van de gemeente Werkendam wordt gedeeltelijk goedgekeurd. De verklaring van geen bezwaar voor een viskwekerij annex recreatiebedrijf in Bladel blijft geweigerd, het bestemmingsplan Centrum Hilvarenbeek, partiele herziening Paardenstraat/Bloemenstraat wordt goedgekeurd, er wordt een categorieaanwijzing op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening afgegeven voor het bestemmingsplan VI Blixembosch in verband met de reconstructie A50/A58. Het bestemmingsplan Walsberg van de gemeente Deurne wordt deels goedgekeurd, het bestemmingsplan Stationsgebied Lage Zwaluwe wordt deels goedgekeurd en de lijst van goedgekeurde verklaringen van geen bezwaar wordt vastgesteld.

9. Woningbouw
In het totaal 385 woningen kunnen gebouwd worden doordat GS de afgelopen maand een aantal bestemmingsplannen hebben goedgekeurd. Gedeputeerde Staten zenden de cijfers over de voortgang van de woningbouw in Brabant naar de gemeenten.

10. Monumenten in restauratieprogramma
Twaalf projecten zijn opgenomen in het ontwerp Provinciaal Restauratie Uitvoerings Programma 2006-2011, dat GS hebben vastgesteld. GS hebben de taak om voor het Rijk jaarlijks een meervoudig restauratie uitvoeringsprogramma op te stellen. Van de 56 Brabantse gemeenten met minder dan honderd rijksmonumenten hebben er 37 restauratieprojecten voorgedragen. Het Monumentenhuis Brabant heeft deze projecten in opdracht van de provincie beoordeeld.

11. Brabantse Streektaal
De streektaal leeft in Brabant. Meer dan 72% van de Brabanders spreekt in meer of mindere mate dialect en vindt het belangrijk dat het behouden blijft, 70% heeft bij het gebruik van het Nederlands een Brabants accent en 82% van hen is trots op het eigen geluid. Dat blijkt uit een onderzoek naar de Brabantse streektaal dat het PON in opdracht van de Stichting het Brabants met steun van de provincie verricht heeft. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat het onderzoek aantoont dat er draagvlak is voor het voortzetten van het huidige beleid ten aanzien van streektaal. De provincie subsidieert een streektaalfunctionaris en ook zouden GS wel voelen voor een vorm van radio via internet in streektaal.

12. Koepelnota sociale en culturele agenda 2006/2007: 'Leven in Brabant'
Cultuur en economie, armoede, senioren, leefbaarheid, jeugdwerkgelegenheid, jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Die integrale thema's vormen de strategische agenda (sociaal en cultureel) voor de komende jaren. Ook worden de bestaande succesvolle activiteiten voortgezet. Dat blijkt uit de notitie 'Leven in Brabant, koers en agenda voor sociale en culturele ontwikkeling 2006/2007', waarmee GS hebben ingestemd.

13. Subsidie Agro&Co
Systematisch werken aan een gunstige omgeving en voedingsbodem voor innovaties en het betrekken van het MKB bij de agribusiness zijn enkele doelen die in het werkplan 2006 van de stichting Agro&Co staan. Agro&Co richt zich specifiek op de relatie van de agrarische sector en de verwerkende industrie, vernieuwende en verbrede landbouw. De stichting ontvangt hiervoor E 500.000 aanvullende subsidie van de provincie. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Agro&Co richt zich specifiek op projectontwikkeling van innovatieve projecten in het landelijk gebied. Hiermee moet de plattelandseconomie gestimuleerd worden. De provincie is een van de deelnemers in de stichting.

14. Technostarters
Driehonderd beginnende technostarters (ondernemers in de technische sector) worden met een subsidie van E 1 miljoen tot en met 2009 financieel ondersteund. Dit staat in het werkplan technostarters 2006 dat wordt uitgevoerd door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). De BOM investeert dit bedrag in o.a. het project Starterslift van o.a. de Universiteit Tilburg, Avans, Rabobank, Syntens en nv Rewin. Ook draagt de BOM bij aan het beheer van een nieuw Zuid-Nederlands kapitaalfonds waarmee minimaal 20 innovatieve doorgroeiende technostarters ondersteund worden. Door de inbreng van private partijen zit er al bijna E 12 miljoen in dit fonds. Een bijdrage van het ministerie van Economische Zaken hiervoor is inmiddels aangevraagd. GS hebben het werkplan vastgesteld en sturen dit ter kennisname aan de leden van de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

15. Uitvoeringsprogramma Economisch Beleid
Een bedrag van E 5,5 miljoen wordt in 2006-2007 besteed aan doelen op het gebied van arbeidsmarktbeleid, bedrijfsomgeving, innovatie en toerisme. Dit is vastgelegd in het Uitvoeringsprogramma Economisch Beleid. Via projectsubsidies wordt hierdoor bijgedragen o.a. aan het versterken van de positie van Brabant als Europese innovatieve topregio en het vergroten van de arbeidskwalificatie en de arbeidsparticipatiegraad van de Brabantse beroepsbevolking. Daarnaast stellen GS E 250.000 als extra cofinanciering ter beschikking voor Interreg III-projecten.

16. Maintenance Valley
Maintenance Valley is een geweldige kans voor Brabant. Dat zeggen GS over het nationale initiatief om de Nederlandse onderhoudsindustrie voor de luchtvaart te laten groeien. Dit begint bij militaire luchtvaart en concentreert zich momenteel rondom de vliegbasis Woensdrecht. Het kabinet neemt hierover binnenkort een besluit. Gedeputeerde Hoes informeert op 21 april statenleden over dit initiatief en op welke wijze de provincie hierbij betrokken is. Gedeputeerde Staten daarbij wél willen inzetten op een duurzame economische, sociaal-culturele en ecologische ontwikkeling van het kwetsbare gebied rond Woensdrecht indachtig de Telos filosofie.

17. Aanscherping beleid duurzaam toerisme en recreatie
Het is gelukt om de toeristisch recreatieve organisaties in Brabant te versterken. Dat constateren Gedeputeerde Staten in het actieplan aanscherping duurzaam toerisme 2006-2007. Het college wil de komende periode meer aandacht besteden aan de ontwikkeling van innovatieve toeristische producten, een verbreding van de toeristische promotiecampagne 'Bijzonder Brabant', wellicht een toeristische promotiecampagne rond BrabantStad. Plattelandstoerisme blijft een speerpunt. Dit staat in het Actieplan voor duurzaam toerisme en recreatie 2006-2007. Hiervoor zijn geen extra middelen nodig. GS hebben het actieplan vastgesteld en sturen dit aan de leden van de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.


18. Buitenlandse reizen
Commissaris van de Koningin mevrouw H. Maij-Weggen neemt deel aan de conferentie 'Innovation Society 2006' in Stockholm op 18 en 19 mei. Een vier bestuurders van universiteiten en hogescholen en twee ondernemers vergezellen haar. Zij zal een presentatie geven over de Brabantse aanpak van innovatie. Ook worden er vervolgafspraken gemaakt over het convenant dat in november jl. tussen de provincie en de Stockholm County is ondertekend. Gedeputeerde P. Rüpp heeft namens de provincie Noord-Brabant deelgenomen aan het MIPM symposium in Cannes. Dit is een internationale bijeenkomst op het terrein van vastgoed. Twee medewerkers van de provincie nemen deel aan een trainingsbijeenkomst in het kader van het Interregproject voor grensoverschrijdende Europese samenwerking Lifescape. De training vindt plaats in Londen.

19. Visie Openbaar Vervoer
Na een debat met de commissie Economie & Mobiliteit hebben GS de Visie op het Openbaar Vervoer vastgesteld. Investeren in snelle, betrouwbare verbindingen tussen de steden, het handhaven van het basisvoorzieningenniveau in het landelijk gebied en inzetten op het verbeteren van de luchtkwaliteit zijn de hoofddoelen. Op 9 mei houdt de statencommissie Economie & Mobiliteit een hoorzitting over het aangepaste beleid. Op basis van de visie wordt nu gewerkt aan het opstellen van het uitvoeringsprogramma met concrete maatregelen en acties.

20. Provinciaal verkeers- en vervoersplan
De Provincie heeft haar visie op het verkeers- en vervoerssysteem in Brabant vastgesteld in het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan (PVVP). Het hoofddoel is het bieden van een duurzame bereikbaarheid van Brabant. Dit wil de Provincie realiseren via een gezamenlijke aanpak met Rijk en gemeenten. Meer dan in het verleden staat de reiziger centraal. Daarom kiest de Provincie voor een deur-tot-deur-benadering met samenhangende infrastructuurnetwerken. De reiziger moet binnen een acceptabele en betrouwbare reistijd zijn reisdoel kunnen bereiken. Maar niet ieder gebied hoeft op dezelfde manier bereikbaar te zijn. De inspraakperiode vindt plaats van 15 mei tot en met 26 juni.

21. Bezwaarschriften concessieverlening openbaar vervoer
De bezwaarschriften van Arriva Personenvervoer Nederland BV en de combinatie Arriva Touring BV en Taxicentrale Renesse VOF tegen de besluiten van Gedeputeerde Staten van 6 en 20 december 2005 tegen het achterwege laten van de gunning van de concessies voor het openbaar vervoer en de verlenging van de concessies van Area en BBA tot januari 2007 worden overeenkomstig het advies van de Hoor- en Adviescommissie voor bezwaar- en beroepschriften door het College ongegrond verklaard.

22. NS Dienstregeling 2007
In december 2006 gaat de volledig nieuwe spoordienstregeling van de NS van start. Voor de provincie Brabant is deze nieuwe dienstregeling overwegend positief: De frequentie van de snelle treinen gaat omhoog. Ook is de aansluiting van de sprinters op de intercity's goed. Zorgpunten blijven de lage frequentie van de treinen op de stoptreinstations en de reservering van veel capaciteit voor goederenvervoer. De Provincie gaat actie ondernemen richting Tweede Kamer om de Betuweroute zo efficiënt mogelijk te benutten. Om de ambities van OV-netwerk BrabantStad verder te kunnen realiseren wordt ingezet op verdere verbeteringen bij de dienstregelingen van 2009 en 2012.

23. Spoorlijn Boxtel-Uden
Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid over de uitkomsten van de onderzoeken naar de haalbaarheid van het opnieuw inzetten van de spoorlijn Boxtel-Uden.


24. Nachtnet

Het draagvlak bij de Brabantse gemeenten, organisaties en instellingen voor het nachtnet, treinverbindingen in de nachtelijke uren, tussen de Brabantse steden wordt onderzocht. De NS geven aan dat een nachtnet in Brabant over het spoor niet kostendekkend te exploiteren is maar het wordt wel genoemd in verschillende verkiezingsprogramma's voor de gemeenteraden. Gedeputeerde Staten willen samen met NS de markt, de capaciteit van het spoornet en het product in kaart brengen om zo het overleg met de gemeenten en andere betrokken instellingen te kunnen voeren. Dat blijkt uit een notitie van het college aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid.

25. Rotonde N289/A58 en wegvak Zevenbergen
Voor de reconstructie van de zuidelijke rotonde Scheldeweg (N 289)/ A58 is E1 miljoen nodig. Gedeputeerde Staten dragen daarvan E550.000 bij, Rijkswaterstaat betaalt de rest. Bij Zevenbergen worden de betonplaten over een lengte van 4,2 kilometer tussen Zevenbergen en Industrieterrein Moerdijk vervangen. Ook worden de fietspaden verbeterd. Het project kost E4,4 miljoen.

26. Provinciale Raad Volksgezondheid en Maatschappelijke Zorg
De heer J.M.Vermeulen, adjunct-directeur van de Zorgkantoren van de C.Z.-Groep wordt benoemd tot lid van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid en Maatschappelijke Zorg. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

27. Wonen, Zorg en Welzijn
Naar aanleiding van de bespreking van de nota "Wonen, Zorg en Welzijn" in de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur informeren Gedeputeerde Staten de commissie over de subsidiestromen en de uitvoering van regiotaken.

28. WHP en Bestuursovereenkomst Waterschappen
De statencommissie voor Ruimte en Milieu wordt geïnformeerd over de financiering van het Waterhuishoudingsplan, de subsidieaanvragen voor waterprojecten van derden, het aanbieden van blauwe diensten
(waterhuishoudingstaken door landbouwers) en de aanvragen voor grote projecten.

29. Zwemwater
De plas bij het Autotron en de Ottermeerhoeve in Wouwse Plantage worden definitief aangemerkt als zwemwater. De Holenberg in Schaik krijgt nogmaals voor een periode van één jaar de erkenning als zwemwater. Ook de zwemplas Tureluur bij Bergen op Zoom wordt voor een periode van één jaar als zwemwater aangemerkt. De Blauwe Meer (kleine plas) bij Loon op Zand, de Roerdomp in Westelbeers, het Zwartven in Reusel de Mierden en de Heibloem in Gemert raken hun erkenning als zwemwater kwijt. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten bij een herziening van het Waterhuishoudingplan 2003-2006. Erkenning als zwemwater houdt in dat de provincie op grond van de Wet Hygiëne en Veiligheid controleert of het water schoon is en de inrichting aan de eisen voldoet. De erkenning hangt ook af van de vraag of er groepen mensen gebruik maken van de zwemplas. Het verlies van de erkenning als zwemwater betekent niet per sé dat er niet meer gezwommen mag worden. Dat hangt van de eigenaar af. De plas wordt echter niet meer gecontroleerd.

30. Versnelde aanleg A27
De provincie werk mee aan een onderzoek naar de mogelijkheid de A27, de brug bij Gorinchem, versneld aan te leggen. Het onderzoek wordt onder verantwoordelijkheid van het Rijk uitgevoerd. Daarbij wordt ook de mogelijke invoering van tol bezien. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor E20.000 beschikbaar.

31. Glastuinbouw Dinteloord
Samen met NCB-ontwikkeling willen Gedeputeerde Staten een ontwikkelingsmaatschappij oprichten om een glastuinbouwgebied in de Oude Prinselandse Polder bij Dinteloord te realiseren. Het College wil de Tuinbouw Ontwikkelingsmaatschappij financiële ruimte geven om verder te gaan met grondverwerving in het gebied. Ook stellen GS Provinciale Staten voor om maximaal E6,5 miljoen beschikbaar te stellen voor de nieuwe ontwikkelingsmaatschappij.


---- --