Provincie Overijssel

Provincie onderzoekt mogelijkheid warmtenet

Uit een onderzoek van de provincie blijkt dat er goede mogelijkheden in Twente zijn om warmte te gebruiken als alternatieve energiebron. De energiebesparing is gelijk aan het jaarlijkse gasverbruik van tienduizenden huishoudens.

De kansen voor energiebesparing in het algemeen en het benutten van (rest)warmte in het bijzonder zijn groot. Industriële warmte - die nu nog wegvloeit via de schoorsteen of het koelwatersysteem â ligt voor het oprapen.

De provincie Overijssel wil samen met de gemeenten Hengelo, Enschede en de bedrijven Twence, Akzo en Essent de mogelijkheden, het draagvlak en haalbaarheid van een warmtenet verkennen. Gedeputeerde Piet Jansen heeft inmiddels een eerste gesprek gevoerd met de directie van afvalverwerkend bedrijf Twence in Hengelo. Piet Jansen: âTwence staat in de startblokken we moeten het ijzer smeden als het vuur heet isâ.

Als het warmteproject slaagt dan wordt de provinciale doelstelling voor Kyoto voor meer dan de helft gehaald. Bovendien springen de economische voordelen in het oog: je bent zeker van de voorziening en onafhankelijk van de gasprijzen. De kosten van warmte zijn namelijk niet of nauwelijk afhankelijk van de wereldprijzen voor energie. Eerder trok de provincie Overijssel al 156.000 euro uit voor de aanleg van het warmtenet in Hart van Zuid (Hengelo).