Provincie Utrecht

265.000 euro voor herstel van unieke lanen op landgoed Zuylestein

18-4-2006 -

De provincie Utrecht heeft in samenwerking met de stichting Landgoed Zuylestein de opdracht gegeven om de lanen op het landgoed Zuylestein in Leersum te herstellen. De herstelkosten bedragen in totaal 265.000 euro die de provincie geheel voor haar rekening neemt. De uitvoering is onlangs gestart en zal in het voorjaar 2007 gereed zijn.

Door achterstallig onderhoud was het unieke lanenstelsel op het landgoed Zuylestein dringend toe aan herstel. Dit landgoed bezit een
-voor ons land - een unieke 17de-eeuwse parkaanleg in de zogenaamde Hollandse Renaissance stijl, die gekenmerkt wordt door een geometrisch lanenstelstel.

Keuze financiële bijdrage door provincie
Het besluit van de provincie om een financiële bijdrage te leveren heeft te maken met het nieuwe beleid voor erfgoed, beschreven in het Cultuurprogramma 2005-2008. Gekozen is voor uitvoeringsprojecten op de Utrechtse Heuvelrug, gericht op onder meer het herstel van cultuurhistorische waardevolle lanenstructuren. Ook wordt een groot gedeelte gefinancierd vanuit het project Stichtse Lustwarande. `De keuze voor een financiering bijdrage is vanzelfsprekend. Het park van Zuylestein is openbaar toegankelijk voor publiek en vormt samen met het Zuylesteinse Bosch, kasteel Amerongen en het Amerongsche Bosch een cultuurhistorische topper in het zuidelijk deel van de Heuvelrug', aldus Jan van Bergen, gedeputeerde Cultuur.

Herstel in fasen
Zo'n 900 nieuwe beuken en eiken worden langs de historische lanen geplant om het geometrisch patroon van de parkaanleg weer zichtbaar te maken. Bestaande laanbomen worden opgesnoeid en de paden krijgen een nieuw laagje zand ten behoeve van de wandelaar. Later aangeplante sparren die de groeimogelijkheid van de nieuwe laanbomen in de weg staan, worden verwijderd. Ook zullen enkele oude beuken, die aan het einde van hun leven zijn, worden vervangen.

Feestelijke opening park
Het herstel van het park zal uit drie fases bestaan. De eerste fase betreft de straatzijde van het park en is onlangs voltooid. Als afronding van deze eerste fase en als opmaat voor de beide volgende fasen (2006-2007) zal gedeputeerde Jan van Bergen op 20 april een nieuwe boom planten en een informatiepaneel onthullen op Zuylestein.

Informatie: Chawa Lisser, (030) 258 2779 of
chawa.lisser@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Chawa Lisser, telefoon 030 2582779

Laatst gewijzigd op 18-04-2006. Paginabeheer: Chawa Lisser