Gemeente Winterswijk


«terug

Streng toezicht op tijdelijke verkeersmaatregel Morgenzonweg

18-04-2006

Winterswijk - Sinds 3 april jongstleden is de rotonde in de Groenloseweg bij de Rondweg West afgesloten in verband met werkzaamheden. Als gevolg van het vele sluipverkeer door de Morgenzonweg hebben gemeente en politie besloten om de Morgenzonweg per direct in één richting af te sluiten. Deze maatregel stuit op veel weerstand van vooral inwoners van de wijk zelf. De gemeente en de politie zijn echter van mening dat het een noodzakelijke maatregel is en de politie ziet streng toe op handhaving van de maatregel.

Voorafgaand aan de start van de werkzaamheden aan de rotonde Groenloseweg is overwogen de Morgenzonweg af te sluiten voor alle verkeer. Dit vanuit de gedachte dat er verkeersoverlast zou kunnen ontstaan doorsluipverkeer over de Morgenzonweg. Hier is echter vanaf gezien door de vele bestemmingen in de wijk (school, verpleeghuis, en dergelijke) omdat verwacht werd dat dit meer problemen zou opleveren dan oplossen. Na twee dagen bleek echter al dat er toch maatregelen nodig waren omdat er te massaal werd afgeweken van de aangegeven omleidingroutes. Dit leidde tot filevorming, opstoppingen, onveiligheid voor met name fietsers en voetgangers en beschadiging van trottoirs. In overleg met de politie is toen besloten alsnog over te gaan tot een minder ingrijpende maatregel, namelijk éénrichtingsverkeer voor auto's. Dit biedt uitkomst voor het passeerprobleem, er hoeft niet meer over het trottoir gereden te worden (problemen voor voetgangers) en fietsers worden niet meer van de weg gedrukt.

Handhaving maatregel
Toch stuit deze maatregel op veel weerstand vanuit de wijk zelf. Voornamelijk omdat de omleiding extra tijd kost. In de praktijk blijken er nog veel mensen te zijn die de Morgenzonweg vanaf de Rondweg-West inrijden. Uit oogpunt van handhaving is het echter niet mogelijk om uitzonderingen te maken. Ondanks de klachten is en blijft de gemeente echter van mening dat het een noodzakelijke maatregel is. De gemeente wil dan ook streng de hand aan houden aan de ingestelde maatregel.

Begrip voor situatie
De gemeente beseft dat dit voor veel mensen lastig en soms problematisch is. Het is echter voor de wegbeheerder onuitvoerbaar om allerlei instanties en objecten te bewegwijzeren. Dagelijks wordt de gemeente geconfronteerd met verwijderde, omgedraaide of beschadigde bebording, waardoor het er voor de weggebruikers niet makkelijker op wordt. De hoogste prioriteit ligt op dit moment bij de reconstructie van de rotonde. Hoe eerder die klaar is, hoe korter de tijdelijke overlast. Fietsers kunnen de rotonde binnenkort weer op redelijke wijze passeren. Ondertussen hoopt de gemeente dat de weggebruikers rekening willen houden met de bijzondere situatie en hun rijgedrag en snelheid daaraan willen aanpassen. Om ergernissen te voorkomen raadt de gemeente weggebruikers aan rekening te houden met de omleidingroutes en eerder van huis te gaan.