Ingezonden persbericht


Dag van de Racketsport begint met eerste Nederlands Racketlon Kampioenschap

Nationale Sportweek 2006 is in volle gang

Zoetermeer, 18 april 2006 - Vandaag vond in Zoetermeer het allereerste Nederlands Racketlon Kampioenschap plaats. Racketlon combineert vier racketsporten: tennis, squash, badminton en tafeltennis. Deelnemers waren onder meer Nationale Sportweek-ambassadeurs Winston Post en Edward van Cuilenborg. Zij namen het op tegen topsquashster Vanessa Atkinson (nummer 2 op de wereldranglijst), top-rolstoeltennisster Esther Vergeer en tafeltennistalent Jelle Bosman. Het kampioenschap vormde de start van de Dag van de Racketsport. Tijdens deze vijfde dag van de Nationale Sportweek stonden in het hele land vele racketsportactiviteiten op het programma.

Racketlon is zeer populair in Scandinavië. De deelnemers spelen tennis, squash, badminton en tafeltennis tegen elkaar. De speler met de hoogste score als alle wedstrijdpunten bij elkaar worden opgeteld is de uiteindelijke winnaar. Tijdens het eerste Nederlandse Racketlon Kampioenschap bij Dekker Sport in Zoetermeer speelde Winston Post een partijtje tegen Vanessa Atkinson en nam Esther Vergeer het op tegen Jelle Bosman. Vanessa en Winston reikten ook de prijzen uit aan de beste dame en heer.

Nationale Sportweek 2006
De Nationale Sportweek vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Van vrijdag 14 april tot en met zaterdag 22 april staat heel Nederland in het teken van sport. Overal vinden wedstrijden, toernooien, demonstraties en vele andere sportactiviteiten plaats. Iedereen kan zo zelf zien en ervaren hoe leuk het is om te sporten, en dat er voor iedereen een passende sport is die in de buurt te beoefenen is. Vele BN'ers treden op als ambassadeur van de Nationale Sportweek. Zij geven het goede voorbeeld omdat zij ondanks hun drukke agenda toch tijd vrijmaken om te sporten.

Samenwerking bonden
Dit jaar staat voor het eerst elke dag een bepaalde tak van sport centraal. De betrokken sportbonden organiseren op 'hun' dag gezamenlijk een verrassend en sportief evenement. Het Nederlandse Racketlon Kampioenschap was een initiatief van: NTTB (Nederlandse Tafeltennis Bond), NBB (Nederlandse Badminton Bond), SBN (Squash Bond Nederland) en KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond). Zij hopen dat hiermee nog meer Nederlanders een racketsport gaan beoefenen. Op dit moment zijn dat er 2.250.00 (14,9% van de Nederlanders van 6 jaar en ouder). Dat blijkt uit het onderzoek 'Sport en Bewegen 2005' van onderzoeksbureau GfK. Dit onderzoek toont ook aan dat racketsporten het populairst zijn bij de 18- tot 29-jarigen. Bijna een kwart van alle racketsporters valt in deze leeftijdsgroep.

Nationale Sportweek-evenementen
Na het Nederlands Racketlon Kampioenschap op de Dag van de Racketsport volgen nog de volgende sportdagen en landelijke evenementen (naast de vele lokale activiteiten):
- 19 april - Dag van de Watersport (waterrace in Amsterdam met onder meer Frits Wester en Gallyon van Vessem)
- 20 april - Dag van School en Sport (uitreiking prijzen sportiefste school van Nederland en leukste Nationale Sportweek-activiteit uitgevoerd door het basisonderwijs en voortgezet onderwijs)
- 21 april - Dag van de Gymnastische Sport (recordpoging 'langste rups')
- 22 april - Dag van de Fietssport (snelheidsrace tussen wielrenners en vliegtuig op Schiphol met onder meer Bas Muijs)

McDonald's hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Nationale Sportweek is McDonald's. McDonald's laat graag zien dat bewust leven - gevarieerd eten en voldoende bewegen - leuk én makkelijk kan zijn. De Nationale Sportweek bewijst dat er voor iedereen een leuke, passende sport dichtbij is en McDonald's laat zien dat er voor iedereen een passend menu is, dat je kunt baseren op uitgebreide voedingsinformatie. Begin april breidde McDonald's het assortiment opnieuw uit met nieuwe salades. Tijdens de Nationale Sportweek vinden bij 18 McDonald's restaurants CIOS Sportclinics plaats. Gasten van McDonald's kunnen tijdens deze clinics van CIOS-studenten kennismaken met tal van sporten.


---