Universiteit Twente

Vierde business accelerator van start op Kennispark

De provincie Overijssel en de gemeente Enschede steken elk anderhalve ton in de nieuwe business accelerator `Smart devices and materials', een project van Kennispark Twente. Hierin gaan de UT en een aantal bedrijven, verenigd in de stichting Mechatronica Valley Twente, samen op zoek naar innovatiekansen voor de Twentse maakindustrie. Het verzilveren van die kansen moet binnen acht jaar zo'n 200 banen opleveren. Behalve provincie en gemeente investeren ook de deelnemende bedrijven en de UT in het project.

De officiële start van de Smart devices and materials-accelerator vond plaats op dinsdag 18 april tijdens het jaarlijkse congres van de stichting Mechatronica Valley Twente, dat op de campus van de UT plaatsvond. Daarmee zijn er nu binnen Kennispark vier business accelerators actief, ieder gerelateerd aan een onderzoeksinstituut van de UT.

Business accelerators vormen een schakel tussen de kennis die op de universiteit aanwezig is en het bedrijfsleven waar de kennis in producten kan worden omgezet of toegepast. Uniek aan de accelerator Smart devices and materials is dat het een gezamenlijk initiatief is van bedrijfsleven en universteit.

De nieuwe business accelerator richt zich primair op high-tech systemen & materialen, veiligheid (`security'), de medische en biomedische sector (`zorg'), de levensmiddelenindustrie (`voeding') en de bouwsector. Een business development-team gaat bij de betrokken bedrijven en de UT op zoek naar commercieel kansrijke kennis, technologie en expertise, vertaalt dit in concrete plannen en zoekt er financiers bij.

Vanuit de UT participeert onderzoeksinstituut Impact in de business accelerator. In de Stichting Mechatronica Valley Twente hebben bedrijven als Thales, Urenco Enrichment Technologie, Philips ETG, Panalytical, IMS, Demcon, Maxon Motor, Viro Engineering en Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland zich verenigd om mechatronica (een combinatie van mechanica, elektrotechniek en informatietechnologie) in brede zin te stimuleren.

In Kennispark Twente hebben de provincie Overijssel, de Universiteit Twente en Netwerkstad Twente zich verenigd met het doel `werk te maken van kennis'. De ambities zijn hoog. Zo wil Kennispark in 2008 vijfhonderd nieuwe arbeidsplaatsen creëren via ongeveer 30 nieuwe bedrijven. De langetermijndoelstelling is om in 2020 op 10.000 nieuwe kennisintensieve arbeidsplaatsen uit te komen.

Contactpersonen voor de pers:

Jasper Kerkwijk, Stichting Mechatronica Valley Twente, 06 -13379304, jasper.kerkwijk@ims-nl.com ; Prisca Braat, Kennispark Twente, 06 - 51072493, p.e.braat@utwente.nl

Enschede, 19 april 2006

Top
Laatst gewijzigd op 19-04-2006 09:44:36 door Webmaster