Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Iedereen haalt de eindstreep

Vrouwen uit Geuzenveld Slotermeer lopen de ladies run!

Spark biedt bewoners uit het stadsdeel sport en culturele activiteiten aan. Door de Start2run trainingen stimuleert Spark bij vrouwen een gezonde en meer onafhankelijke levensstijl. Door deze vorm van participatie zijn zij een voorbeeld en een inspiratie voor hun gezinsleden en andere vrouwen.

De vrouwen trainden op Sportpark de Eendracht of het buurthuis 't Pluspunt. Vanuit het buurthuis liepen de vrouwen naar het park waar ze technische en conditionele oefeningen doen.

Spark organiseert de activiteiten in samenwerking met stichting Start2run, NikeGO, Impuls en vrouwenorganisaties uit het stadsdeel. NikeGO bevordert hardlopen onder vrouwen door het dragen van de kosten voor de trainingen en het schoeisel.

Schrijfster Fadoua Bouali uit Slotermeer traint mee met de groep en schrijft haar ervaringen op over de Start2run activiteiten.

Zij heeft onlangs een indrukwekkend boek geschreven, `Bevrijd door Allah'. Waarom een moslimvrouw haar mannen niet hoeft te gehoorzamen.

In haar boek schrijft zij: `Na een hardloopcursus van bijna 2 maanden gingen we met de hele groep op zondag 2 april meedoen aan de Ladiesrun van 5 km in Hilversum.Vooral om onszelf te bewijzen of we die 5 km zouden kunnen halen.

Wekelijks trainen we met een groep enthousiaste dames. Deze bestaat grotendeels uit vrouwen van Marokkaanse afkomst of andere culturen. Ook vrouwen waarvan enkelen uit een vrouwenopvanghuis komen.

De Marokkaanse vrouwen kwamen me allen een beetje bekend voor. Volgens mij ken ik ze van de markt en de Dirk van den Broek of zie ik ze langs lopen met kleine kinderen en kinderwagens wanneer ik in de tram zit onderweg naar mijn werk. Meestal gekleed in lange donkere jassen met hoofddoeken, in zichzelf gekeerd vaak met hun blik op de grond gericht.

De vrouwen van de opvanghuis bestonden met name uit autochtone vrouwen. Je kon
aan hun uistraling zien dat het vrouwen waren die geen makkelijk leventje hebben gehad. Vrouwen met diepe littekens.

De voeten van zowel de Marokkaanse `moekes' als de getekende autochtone Nederlandse vrouwen werden in de allernieuwste prachtige Nike gympen gestoken en vol enthousiasme begonnen ze aan de cursus.

Wat me opviel was dat een aantal vrouwen tijdens het lopen steeds lieten vallen dat ze nooit tijd voor zich zelf vrij maakten omdat ze steeds bezig waren voor hun partner of kinderen.En nu ze aan het lopen waren en deze tijd van hun was, ervoeren ze het als een ware overwinning voor zichzelf.

Het volgen van deze cursus leek voor sommige een mogelijkheid om uit bepaalde levenspatronen los te komen waarin ze ongemerkt zijn geraakt.

De Ladies Run was geweldig!
Een van de Marokkaanse vrouwen uit onze groep ,Zohra, kwam als laatste aan.
Zij is ongeveer 45 jaar niet zo groot en weegt maar liefst 105 kilo en gekleed in een gecombineerde sportoutfit die bestond uit een donker pak, met een lange grijze blouse en een hoofddoekje.!

Onder escorte van een politieauto, motoragenten, het bekende nummer van Queen "We are the champions" en ook nog eens door een autochtoon Hilversums publiek die voor haar klapte en juichte werd ze binnengehaald.

Wat daar in Hilversum gebeurde en die prachtige vrouwen die er gewoon voor gingen, dat was zo indrukwekkend. Gewoon kippevel!

Het mooie was dat deze vrouwen na een dagje rust met vol enthousiasme weer bij de volgende trainingsdag aanwezig waren. Hun volgende doel is de Amsterdamse bos loop die ergens in juni zal plaats vinden. Ze hebben de endorfinen smaak te pakken!'

"Sportbuurtwerk, Schatkamer en Sportcentrum de Eendracht Nieuwe Stijl (SENS) werken samen verder in één programma: Spark"

Contact:
C. Claire Jansen