Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Brief aan de Tweede Kamer over het bezoek aan Aruba inzake de verbetering van de vreemdelingenketen

18 april 2006

Naar aanleiding van het verzoek van de commissie NAAZ van 22 februari jongstleden informeren wij u over ons bezoek aan Aruba en de Nederlandse Antillen op 6 en 7 februari jongstleden.

Op 6 februari brachten wij een bezoek aan Aruba. Aanleiding voor het bezoek was onze wens om de afhandeling van visa, naturalisatieverzoeken en verblijfsvergunningen te stroomlijnen. Er bereikten ons berichten dat de vreemdelingenketen in Aruba niet optimaal functioneerde.

Vanwege de verantwoordelijkheid van het Koninkrijk voor het Nederlanderschap, de verantwoordelijkheid voor de buitenlandse betrekkingen tezamen met de betrokkenheid bij de afgifte van visa (en hierbij tevens de onmiskenbare relatie met terrorismebestrijding), hechten wij groot belang aan goed functionerende vreemdelingenketens in het gehele Koninkrijk.

In de Nederlandse Antillen maakt de versterking van de vreemdelingenketen onderdeel uit van het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen. Bij de activiteiten in dat kader is de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nauw betrokken.

Met de Arubaanse regering hebben wij, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, gesproken over de verbetering van de vreemdelingenketen op Aruba. Wij hebben afgesproken om de samenwerking binnen de vreemdelingenketen tussen de landen te intensiveren. Ter informatie treft u bijgaand een afschrift aan van het protocol dat wij op Aruba overeenkwamen.

Nederland zal de personele en financiële ondersteuning bieden bij de opbouw van de DIMAS (Departement van integratie, beleid en toelating van buitenlanders). Deze nieuwe organisatie zal als enige organisatie in Aruba verantwoordelijk worden voor de toelating van vreemdelingen. Inmiddels zijn door de minister van Buitenlandse Zaken een interimmanager en een visumexpert hiervoor beschikbaar gesteld.

En marge van het bezoek aan Aruba heeft de minister voor BVK een kort bezoek gebracht aan Curaçao. Hij heeft daar beleefdheidsbezoeken gebracht aan de Gouverneur en minister-president Ys. Ook heeft hij kort gesproken met de beoogd minister-president mw De Jongh.

DE MINISTER VOOR BESTUURLIJKE VERNIEUWING EN KONINKRIJKSRELATIES,

Alexander Pechtold

DE MINISTER VOOR VREEMDELINGENZAKEN EN INTEGRATIE,

M.C.F. Verdonk


***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel