Gemeente Hengelo

Denk mee over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning

De nota over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in Hengelo is beschikbaar voor inspraak. De nota ligt ter inzage van 19 april tot en met 30 mei 2006. De WMO is een nieuwe wet die gemeenten verantwoordelijk maakt voor de hulp aan en het ondersteunen van bijvoorbeeld zieken, gehandicapten en inwoners die op ander gebied hulp nodig hebben. De gemeente Hengelo is door de nieuwe wet verantwoordelijk voor onder meer een voorlichtingsloket, het ondersteunen van mantelzorg, de opvang bij huiselijk geweld en verslavingsbeleid. Die steun is nodig, zodat de mensen beter mee kunnen doen in de samenleving. In februari dit jaar heeft de Tweede Kamer de wet goedgekeurd. De Eerste Kamer verwacht voor de zomer tot een besluit te komen.

'Mee kunnen doen in Hengelo'

Op 1 januari 2007 moet de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning worden ingevoerd. Voor die tijd moet de gemeente klaar zijn om de nieuwe taken uit te voeren. De gemeente wil de burgers betrekken bij het opstellen van de wet. In de nota Mee kunnen doen in Hengelo wordt ingegaan op de veranderingen.

De zaken die op de heel korte termijn zullen moeten worden geregeld:


* Zorgloket (Per 1 juli wordt het zorgloket al ingericht als infopunt op het publieksplein in het stadhuis)
* Individuele voorzieningen

* Burger- en cliëntparticipatie

* Europese aanbesteding.

Verschillende andere onderwerpen worden in de tweede helft van dit jaar uitgewerkt.

Twee conferenties geven meer informatie over de nota

Tijdens de periode waarin de nota over de WMO ter inzage ligt, worden er twee conferenties georganiseerd:


* Op woensdagmiddag 17 mei Informatie en discussie over de WMO-nota met toekomstige aanbieders en professioneel betrokken organisaties.

* Op donderdagochtend 18 mei Informatie en discussie over de WMO-nota met cliëntvertegenwoordigers en belangenbehartigers.

Hebt u belangstelling voor één van deze conferenties? Reserveer de datum. Binnenkort maakt de gemeente het definitieve programma bekend en kunt u zich aanmelden.

Reageren?

Alle reacties op de nota (intern, extern, mondeling, schriftelijk) worden betrokken bij de definitieve nota. Op 18 juli wordt de nota voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarnaast buigt de Stichting Gehandicaptenraad en het Seniorenplatform zich over de nota om advies te geven. Reacties, bij voorkeur schriftelijk, dienen voor 31 mei te worden ingediend bij de afdeling WVG en Zorg.