Ingezonden persbericht


Persbericht - 19 april 2006

VVD in Elsevier: Antillen 'robuuster' beschermen tegen dreigende agressie Venezuela

AMSTERDAM, 19 april 2006 - 'De marine moet cruiseschepen bij Curacao, Bonaire en Aruba extra gaan beschermen tegen eventuele Venezuelaanse agressie.' Dat zegt VVD-kamerlid Zsolt Szabó in Elsevier van deze week.

De defensiewoordvoerder van de VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet de dreiging vanuit Venezuela onvoldoende ernstig neemt. De beveiliging van de Antillen en Aruba is volgens hem 'een gatenkaas'. De cruiseschepen 'zitten vol Amerikaanse opa's en oma's, voor wie geen enkele vorm van verdediging bestaat'.

Volgens minister Henk Kamp (VVD) van Defensie leven Venezuela en Nederland in vriendschap samen. President Hugo Chavez van Venezuela echter, beschouwt de Antillen als een springplank van een mogelijke Amerikaanse invasie tegen zijn land. Op de tv schold hij Kamp uit voor 'pion van Washington'.

VVD-kamerlid Szabó vindt dat zijn partijgenoot Kamp de militaire capaciteit op de Antillen en Aruba moet versterken. 'Op de Benedenwindse eilanden bouwen we een radarsysteem om de zaak in de gaten te houden. Maar als je dan constateert dat er iets gebeurt, moet je ook kunnen optreden. Eén fregat is te weinig. Het moet veel robuuster.'