Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Vietsch en Aasted Madsen over het plaatsgebrek voor demente ouderen in Zuid-Limburg

Kamerstuk, 19-4-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2672555

19 april 2006

Antwoorden van de staatssecretaris op kamervragen van de Kamerleden Vietsch en Aasted Madsen over het plaatsgebrek voor demente ouderen in Zuid-Limburg.
(2050610470)

Vraag 1
Hoe groot is de wachtlijst voor verpleeghuisplaatsen in Zuid-Limburg? 1) Waardoor wordt deze wachtlijst veroorzaakt?

Antwoord 1
De wachtlijst voor urgent wachtenden in de subregio Parkstad is op dit moment 270 á 300 wachtenden. De wachtlijst is sterk opgelopen in het laatste kwartaal van 2005 en januari 2006.
Gemeenten, provincie en zorgkantoor zijn samen met de aanbieders voortdurend in gesprek om een zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag naar voldoende capaciteit. De plotseling snelle toename van de wachtlijst voor intramurale opname voor pg patiënten heeft de partijen in de regio verrast. Er wordt een analyse gemaakt naar de mogelijke oorzaken. De eerste resultaten worden eind april binnen de regio besproken om tot passende oplossingen te komen.

Vraag 2
Op welke wijze gaat u een einde maken aan deze wachtlijst voor verpleeghuizen?

Antwoord 2
Toen begin januari werd geconstateerd dat de wachtlijst, onverwacht, sterk was opgelopen is dit besproken tussen het zorgkantoor en de aanbieders.
Begin februari 2006 heeft het zorgkantoor met de aanbieders afgesproken onmiddellijk 25 plaatsen extra in gebruik te nemen. Ook is toen afgesproken om de mogelijkheden te onderzoeken om op korte termijn extra capaciteit te realiseren, bijvoorbeeld door de capaciteit die voor 2007 en 2009 gepland staat naar voren te halen. Daarnaast is de regio actief op het terrein van betere voorzieningen voor extramurale zorg.
Het zorgkantoor heeft met de aanbieders, gemeenten, woningcorporaties en de provincie op 20 december 2005 een convenant gesloten om in intensieve samenwerking plannen te ontwikkelen voor wonen zorg en welzijn. Daarmee wordt beoogd extramurale arrangementen te ontwikkelen in samenhang met de bouw van voor zorg geschikte woningen waardoor het voor mensen met een zorgvraag beter mogelijk wordt de zorg thuis te ontvangen.
Ik ondersteun dit convenant van de regio Parkstad. Daarmee komt een ontwikkeling op gang waardoor de druk op de intramurale voorzieningen vermindert, en waarmee tegelijkertijd het hoofd wordt geboden aan de sterke vergrijzing van de regio.