Gemeente Deventer

Week 16, 19 april 2006

Vijf architecten maken ontwerp bibliotheek en stadskantoor

Deventer wil een nieuwe, gezamenlijke, huisvesting voor de Openbare Bibliotheek en het Stadskantoor. Het gebouw komt aan het Grote Kerkhof/Burseplein (oude schouwburglocatie). De nieuwbouw is nodig omdat zowel de bibliotheek als de werkplekken van de ambtenaren niet meer voldoen aan de huidige eisen. Voor de nieuwbouw heeft de gemeente door een Europese aanbesteding een oproep gedaan aan architecten om in aanmerking te komen als ontwerper van het nieuwe gebouw. Via een selectie zijn uiteindelijk vijf kandidaten overgebleven. Deze krijgen van de gemeente de opdracht een schetsontwerp en visie te maken op de nieuwbouw. Het is de bedoeling dat het nieuwe gebouw in 2010 klaar is. De stichtingskosten bedragen circa 45 miljoen euro.

De gemeentelijke organisatie is momenteel over diverse locaties in Deventer verspreid. De verhuizing naar de nieuwbouw leidt tot centralisatie van het ambtelijk apparaat. De gemeente verwacht van de centrale huisvesting met name positieve effecten voor de bezoekers van het Stadskantoor. Voor de Openbare Bibliotheek betekent de toekomstige gezamenlijke huisvesting vooral meer ruimte en overzicht. Door het gezamenlijke gebruik van diverse ruimten hebben beiden partijen in het nieuwe gebouw bovendien individueel elk minder ruimte nodig.

Architect

De procedure voor de selectie van de architect is in maart gestart. In eerste instantie hebben zich 22 bureaus gemeld voor het maken van het ontwerp voor de nieuwbouw. Op basis van vooraf bekend gemaakte selectiecriteria zijn eind maart vijf bureaus geselecteerd. Deze gaan hun visie voor de nieuwbouw uitwerken. De vijf geselecteerde bureaus zijn:

* Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam
* Bureau voor Architectuur en Stadsontwerp Kraaijvanger.Urbis, Rotterdam

* De Architekten Cie., Amsterdam

* Architectuurstudio Herman Hertzberger, Amsterdam
* Ibos & Vitart, Parijs

Planning ontwerp en bouw gezamenlijke huisvesting

Op 22 juni presenteren de architecten, mede aan de hand van een maquette hun voorlopige ontwerpen in schouwburg De Leeuwenbrug. âs Middags is er een presentatie aan het personeel van de gemeente en de bibliotheek. âs Avonds en op 24 juni kunnen bewoners en belangstellenden kennisnemen van de ontwerpen.

Welke architect de nieuwe huisvesting voor de Openbare Bibliotheek en het Stadskantoor uiteindelijk gaat ontwerpen, wordt in juli 2006 bekend; dan kiest de gemeenteraad de architect. Daarna ziet de planning er als volgt uit:

* april 2007 : voorontwerp gereed

* juni 2007 : definitief ontwerp

* november 2007 : aanvang van de aanbestedingsprocedure
* september 2008 : start van de bouw

* maart 2010 : opening van de nieuwe Openbare Bibliotheek en het Stadskantoor

Publicatiedatum: 19-4-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 19 april 2006