TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

19 april 2006

Nederlander niet bekend met Digital Home
Pc nog niet gezien als hart van het digitale huis

De term Digital Home is in Nederland nog zeker niet ingeburgerd, zo blijkt uit onderzoek van de sector Technology van TNS NIPO. Bijna tweederde (65%) van de ruim 5.800 respondenten heeft nog nooit van Digital Home gehoord. Ruim een kwart van de ondervraagden (26%) kent wel de term, maar weet niet wat deze inhoudt. Digital Home is het concept waarin de pc het besturingscentrum vormt van alle daaraan gekoppelde thuiselektronica.

In de Nederlandse huiskamers staan steeds meer platte tv's, dvd-recorders, Home Cinema-systemen en andere audio- en videoapparatuur. De mogelijkheid om deze apparatuur met elkaar te verbinden, blijft meestal onbenut. Wanneer een pc, al dan niet met een internetverbinding, op de apparatuur wordt aangesloten en alle apparatuur met elkaar verbindt, ontstaat er een Digital Home. De pc bestuurt alle thuiselektronica vanuit één punt. Gemak dient de mens.

Maar zo ver is het in Nederland nog zeker niet. Respondenten associëren het begrip Digital Home meestal met digitale televisie. De rol van de pc als hart van het digitale huis wordt vrijwel niet genoemd door de respondenten.

Voor de meeste ondervraagden blijft Digital Home iets voor de toekomst (67%). Het is zeker geen must (83%). De meeste respondenten verwachten ook niet, dat Digital Home hun leven gemakkelijker zal maken (71%). Dat laat zich wellicht ook verklaren uit het feit dat een ruime meerderheid het idee heeft dat Digital Home apparatuur niet eenvoudig in gebruik zal zijn.

C4805 | Het veldwerk vond plaats van 3 t/m 15 maart februari 2006. Voor dit onderzoek werden 5.856 Nederlanders ondervraagd (n=5.856). Dit continue onderzoek brengt de markt van internet, Digitale TV, vaste en mobiele telefonie in kaart. Er wordt continue telefonisch onderzoek gedaan op dagelijkse basis alsmede onder de z.g. 'Mobile Only' groep (geen vaste telefoonaansluiting, alleen mobiel).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Marnix de Bruin (tel: 020 522 57 27).