Vrije Universiteit Amsterdam

Universele bril voor ontwikkelingslanden bij eerste test succesvol

De universele bril, een speciale bril voor ontwikkelingslanden, is bij een eerste test onder potentiële gebruikers succesvol gebleken. Een dertigtal exemplaren is onder de eerst beoogde doelgroep, Indiase kinderen tussen acht en veertien jaar, verspreid. Zij toonden zich tevreden over de lenzen. Hun begeleiders rapporteerden in veel gevallen de gewenste toename van het gezichtsvermogen.

De universele bril of U-specs is een initiatief van VU medisch centrum en de niet- gouvernementele organisatie De Oude Beuk (DOB) foundation. Zij hebben met deze eerste tests een belangrijke stap gezet in het bestrijden van het beperkt gezichtsvermogen van miljoenen mensen in ontwikkelingslanden. De tests werden begeleid en uitgevoerd door medewerkers van Philips Amersfoort en Bangalore (India). De gebruikerstests vielen onder het duurzaamheidsprogramma van de onderneming. De prijs van de bril moet slechts enkele euros zijn, zodat de doelgroep met minimale koopkracht zich de duurzame bril kan veroorloven.

Het plan tot het in massaproductie vervaardigen van een universele bril of U-specs werd gelanceerd in 2003, tijdens de introductievergadering van Vision 2020 Netherlands, een programma van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO). Doel is het beperkt gezichtsvermogen in ontwikkelingslanden voor 2020 op te heffen. VU medisch centrum en DOB foundation hebben een projectorganisatie gevormd die de universele bril technisch verder ontwikkelt en de productie en distributie in ontwikkelingslanden voorbereidt.

VUmc en DOB foundation willen met het ideële en zakelijke U-specs-project de maatschappelijke participatie van mensen met een refractieafwijking verhogen en de economische onafhankelijkheid via microkredieten en het verplaatsen van de productie en distributie naar de doelgebieden versterken. Als eerste doelgebieden worden vooralsnog India en vervolgens Kenia of Tanzania aangehouden. De gebruikerstests vonden plaats in de staat Karnataka in het zuiden van India.

De universele bril is gebaseerd op een principe van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Luis Alvarez. Hij ontdekte dat wanneer twee zadelvormige optische lenzen over elkaar worden geschoven, verschillende optische sterkten kunnen worden gerealiseerd. Hierdoor werd het mogelijk met één bril, bestaande uit twee glazen en een verstelmechanisme, verschillende refractieafwijkingen te corrigeren.

De fysici van VU medisch centrum hebben dit principe verder ontwikkeld zodat het met de door Philips High Tech Plastics vervaardigde lenzen mogelijk is refractieafwijkingen tussen 6 en +3 dioptrie te corrigeren. De vervaardiging van een duurzaam montuur dat in de specifieke eisen van de doelgroep voorziet, is in volle gang.


-------