Ingezonden persbericht


Uitnodiging Zeeman Ocean Challenge

Meer dan 2000 mensen beklommen de Mount Everest

Ruim 200 mensen roeiden een oceaan over

Slechts negen mensen staken in een roeiboot de Pacific over

Niemand deed dat eerder volledig en zonder ondersteuning

Begin 2007 zal Ralph Tuijn (34) een poging doen om solo de Pacifische Oceaan over te roeien op zijn breedste punt: van Panama naar Cairns in Australië. Deze tocht van ca. 10.000 mijl zal plaats vinden zonder enige gemotoriseerde of windgerelateerde aandrijving, en zonder begeleidende boten of andere vormen van fysieke ondersteuning. Er worden ook geen tussenstops aan land gemaakt. Indien succesvol, wordt Ralph de eerste mens, die deze monstertocht volbrengt.

Voorafgaand hieraan zal vanaf 17 september 2006 de Atlantische Oceaan worden overgeroeid vanaf het Canarische eiland La Gomera naar Willemstad in Curaçao. Bij deze oversteek zal Ralph vergezeld worden door mederoeier en broer Michael. Bij succes op beide oceanen is Ralph Tuijn bovendien de eerste die beide oceanen binnen een jaar bedwingt.

De kick-off van dit ambitieuse project, waarvoor wij u graag uitnodigen, zal plaatsvinden op woensdag 19 april aanstaande, om 14:30 uur in de Marina Seaport IJmuiden, Nederlands grootste en meest moderne zeejachthaven. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst zal de volledig handgemaakte boot, de Zeeman Challenger, in de Buiten Jachthaven van IJmuiden te water worden gelaten. Hier kunt u kennismaken met Ralph, de boot bezichtigen en alle betrokkenen ontmoeten.

Wij verwelkomen u graag op woensdag 19 april om 14:30 uur in Grand-Café The Dutch Admirals van de Marina Seaport in IJmuiden. Wilt u a.u.b. zo vriendelijk zijn om via info@incipit.nl te laten weten of u wel of niet aanwezig kunt zijn?

De Zeeman Ocean Challenge is een initiatief van de Stichting TMG / Extreme Expeditions. Met de sponsoring van dit project viert Zeeman textielSupers haar 40-jarig bestaan in 2007, dat samen zal vallen met de opening van de 1000ste winkel in Europa. De Zeeman Ocean Challenge wordt mede mogelijk gemaakt door Sailtron, KPN, Evergreen, Rob Wink, Adventure Food, Jan Voortman, Twee Reklame, Epifanes en Datema.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michel Schuurman van Incipit Expeditie Management, telefoon 030-6343476, of per email info@incipit.nl.

Routebeschrijving

Kick-off Zeeman Ocean Challenge
Woensdag 19 april, 14:30 uur
Grand-Café The Dutch Admirals
Kennemerboulevard 510
1976 EM IJmuiden
tel. 0255 560307

Vanuit amsterdam/Den Haag/Schiphol Airport:

· A9 richting Haarlem

· Volg borden Haarlem/Alkmaar

· Volg borden IJmuiden/Alkmaar

· Neem afslag IJmuiden

· Volg borden IJmuiden

· In IJmuiden volgt u de borden Marina/Strand
· Na ruim 3 km ligt The Dutch Admirals aan uw linkerzijde. Openbaar vervoer vanuit Amsterdam CS:

· Neem de trein naar Amsterdam Sloterdijk
· Neem bus 82 naar IJmuiden

· Uitstappen bij halte "Seaport Kennermerstrand"


---- --
Persmap Zeeman Ocean Challenge

Meer dan 2000 mensen beklommen de Mount Everest

Ruim 200 mensen roeiden een oceaan over

Slechts negen mensen staken in een roeiboot de Pacific over

Niemand deed dat eerder volledig en zonder ondersteuning

Begin 2007 zal Ralph Tuijn (34) een poging doen om solo de Pacifische Oceaan over te roeien op zijn breedste punt: van Panama naar Cairns in Australië. Dit is nog nooit volledig van het vaste land van continent naar continent gerealiseerd. Voorafgaand hieraan zal vanaf 17 september 2006 de Atlantische Oceaan worden overgeroeid vanaf het Canarische eiland La Gomera naar Willemstad in Curaçao. Bij deze oversteek zal Ralph vergezeld worden door mederoeier en broer Michael. Bij succes op beide oceanen is Ralph Tuijn de eerste mens die beide oceanen binnen een jaar bedwingt.

In dit document vindt u achtergrond informatie over het project en de mogelijkheden voor u als media. Wat drijft iemand om zoiets te doen? Welke bedrijven steunen dit project? Wat voor boot wordt er gebruikt en welke route wordt er gevolgd? Vragen die u op de volgende pagina's beantwoord krijgt.

Indien u meer informatie, beeldmateriaal of een interview wenst kunt u contact opnemen met Michel Schuurman van Incipit Expeditie Management. T:030-6343476
E:info@incipit.nl

Het expeditieplan

Doelstelling van de `Zeeman Ocean Challenge' is het solo overroeien van de Pacifische Oceaan op zijn breedste punt. De 16.000 kilometer lange oversteek zal plaats vinden zonder gebruikmaking van enige gemotoriseerde of windgerelateerde aandrijving. Deze extreme uitdaging zal tussen de 7 en 9 maanden in beslag nemen en zal non-stop, zonder bevoorrading of andere ondersteuning, plaatsvinden. Na vertrek vanuit Panama in januari 2007 zal Ralph koers zetten naar de stad Cairns in Australië waar hij medio september verwacht aan te komen.

Voorafgaand aan deze tocht zal in 2006 de Atlantische Oceaan worden overgestoken tussen La Gomera (Can. Eilanden) en Curacao. Deze oversteek van ongeveer 5.000 kilometer zal in een duo expeditie plaats vinden met zijn broer Micheal Tuijn om de krachten te sparen voor de monstertocht in 2007.
Mocht de oversteek van de Atlantische Oceaan onverhoopt niet slagen, dan heeft dit geen gevolgen voor de overtocht van de Pacifische Oceaan.

Rood: Atlantic Ocean 2006., La Gomera - Curacao. Geel: Pacific Ocean 2007, Panama - Australië

De expeditie roeier

Ralph Tuijn (34) is een avonturier met veel uitdagende expedities op zijn naam. Sinds begin jaren negentig is hij in de ban van de combinatie van duursport en natuur in zijn extreemste vorm. Hij bezocht de heetste, koudste en meest afgelegen gebieden ter wereld met als kernbegrippen ongemotoriseerd en op eigen kracht. Per fiets en te voet legde hij op deze wijze meer dan 80.000 kilometer rond de wereld af. Hij fietste bij temperaturen van meer dan 50 graden door de woestijn, maar ook bij -55 over bevroren meren en rivieren in arctisch Siberie. Ralph volbracht zonder ondersteuning de oversteek van de Groenlandse ijskap per fiets en doorkruiste als enige mens tweemaal het grootste land ter wereld, Rusland.

Met betrekking tot roeien heeft hij deel uitgemaakt van het sloeproeiteam van Hogeschool Holland in Amsterdam (1992 - 1998) waar hij het Nederlands kampioenschap in zowel klasse A als B behaalde. Tweemaal roeide hij succesvol de Noordzee over en van 1999 tot en met 2002 was hij lid van het team "Dutch Challenge Atlantic Rowing Race", dat in 2001 succesvol als eerste Nederlands team een oceaan overroeide. Naast zijn HBO-verpleegkundige achtergrond volgde hij diverse maritieme opleidingen.

WWW.ZEEMANOCEANCHALLENGE.COM

Op zijn zoektocht naar de grootste uitdaging van het menselijke lichaam en het meest uitgestrekte gebied op de wereld stuitte hij op een grote blauwe vlek op de wereldkaart. De Pacific. Geen enkele plek is groter, eenzamer, zo onbewoonbaar en afgelegen. Een oppervlakte bijna net zo groot als al het land op de aarde bij elkaar. De grootste test op het gebied van duursport.

"Deze oceaan op eigenkracht en zonder hulp van buitenaf oversteken op zijn breedste punt is de ultieme uitdaging en krachtmeting voor mijn lichaam en geest. Een zoektocht naar de mogelijkheden van mijn kunnen."
De `Zeeman Ocean Challenge'

Nadat Zeeman textielSupers B.V. van het ambitieuze plan vernam, was het enthousiasme meteen aanwezig. Het ambitieuze, maar toch basic en `no-nonsense' karakter van deze expeditie sluit perfect aan bij het gedachtengoed van Zeeman. Ook het internationale karakter past goed bij deze onderneming, die in 5 landen vestigingen heeft. En, daar is geen twijfel over mogelijk, Retail = Topsport!

Zeeman speelt sinds die eerste ontmoetingen een belangrijke rol bij de realisatie van het project. Niet alleen door middel van financiële steun, maar ook door actief mee te denken bij uitdagingen en oplossingen aan te dragen vanuit haar eigen netwerk.

De aanleiding voor Zeeman textielSupers om op te treden als hoofdsponsor van dit project vormt het 40-jarige bestaan van de onderneming in 2007 en de opening van de 1000ste winkel in Europa in datzelfde jaar. Zowel het jubileum als de opening van de 1000ste winkel laten zien dat het Zeeman textielSupers ernst is met haar ambitie om nummer 1 te worden op het gebied van basiskleding en huishoudtextiel op de Europese markt. Hierbij wordt de kernwaarde `eenvoud, veelvoud, discount' gehanteerd, waarbij een down-to-earth mentaliteit en doorzettingsvermogen kritieke succesfactoren zijn. Dergelijke kernbegrippen vond Zeeman textielSupers terug in het door Ralph Tuijn geïnitiëerde project, dat inmiddels de naam `Zeeman Ocean Challenge' draagt. Uiteraard hoopt Zeeman met de publiciteit rondom dit project over te brengen waarvoor de organisatie staat: ambitieus, internationaal, recht door zee, no-nonsense, succesvol, retail = topsport. Dat Zeeman heeft gekozen voor een sportief project dat met de zeevaart te maken heeft, behoeft geen nadere uitleg.

Zowel Ralph Tuijn als de Zeeman Groep zetten de Zeeman Ocean Challenge ook in als fundraisingproject, waarbij ernaar gestreefd wordt om elke geroeide mijl door middel van een geldbedrag te sponsoren. Het bijeen gebrachte geld zal ten goede komen aan het door Zeeman textielSupers gebouwde kindertehuis in Mumbai (India). Zeeman is sinds enige jaren betrokken bij dit project welke onder toezicht staat van Stichting Save the Streetchildren of India.
WWW.ZEEMANOCEANCHALLENGE.COM

De `Zeeman Challenger'

De Zeeman Challenger is handgemaakt. Ralph heeft hierbij veel ondersteuning gehad van bootbouwer Maurits Oud. Voor het model van de roeiboot is gekozen voor het type van "Rowsell & Morissen". Dit model is speciaal ontworpen voor oceaanroeien en is verreweg het meest succesvolle en veilige model gebleken. 80 % van alle oceaanroeioversteken zijn met dit type boot ondernomen, waarbij geen noemenswaardige ongelukken zijn gebeurt. Met de ervaringen uit de eerste Nederlandse oceaanoversteek en die van andere buitenlandse roeiers die dit type boot hebben gebruikt, zijn details aan de boot aangepast om de boot verder te versterken, de veiligheid te optimaliseren en de kans van slagen te vergroten. De romp bestaat uit 6 en 9 mm watervast verlijmd beuken multiplex in combinatie met epoxy en matten.

De afmetingen van de boot zijn 720 x 190 cm. Onbeladen heeft de boot een gewicht van circa 400 kg. Volgeladen zal dat circa 1100 kg zijn. De Zeeman Challenger voldoet aan de internationale veiligheidseisen voor vaartuigen op open water en wordt, naast de verplichte maritieme communicatiesystemen, ook uitgerust met een hypermodern satelliet communicatiesysteem.

Tijdspad 2006

Op 19 april zal de boot tewater gelaten worden in de Marina Seaport te IJmuiden. Na verdere test- en trainingsvaarten zal medio augustus de Zeeman Challenger getransporteerd worden naar La Gomera (Canarische Eilanden). Van daaruit zal op 15 september het vertrokken worden voor de Atlantische oversteek. Een Atlantische Oceaan oversteek geldt als geslaagd wanneer er vertrokken wordt vanuit continentaal Europa of Afrika inclusief de bijbehorende eilanden voor de kust en wanneer er gefinished wordt in continentaal Zuid- of Noord-Amerika, of het Caribisch gebied. Doelstelling is om de haven van Curaçao te bereiken in ongeveer 65 dagen.

WWW.ZEEMANOCEANCHALLENGE.COM

2007

Nadat de Zeeman Challenger getransporteerd is naar Panama zullen eventueele reparaties uitgevoerd moeten worden en zullen de voorraden aan boord worden gebracht. Afhankelijk van het weer en de oceaanstromingen zal medio januari vertrokken worden vanuit Panama. Een tijdsindicatie van de oversteek is moeilijk exact aan te geven. Afhankelijk van weersgesteldheden, Ralph's gesteldheid en stromingen zal de oversteek tussen de 7 en 9 maanden duren. Er zal op het `Midway' punt een feestelijk happening plaatsvinden. Het doel is om medio augustus / september Cairns te bereiken op het vaste land van het continent Australie. Als dit lukt dan is dit de eerste succesvolle oversteek van de Pacifische Oceaan van het vaste land naar het vaste land. Er is driemaal eerder een succesvolle oceaan oversteek geweest, maar deze zijn niet gefinished op het vaste land van Australië. Na aankomst in Cairns zal Ralph terug naar Nederland vliegen en zal de boot naar Nederland verscheept worden.

Mogelijkheden voor de media

Vanwege de inzet van hypermoderne communicatie apparatuur is het voor Ralph mogelijk om vanaf de oceaan telefoongesprekken te voeren en digitale foto- en videobeelden te versturen. Dit biedt de media veel mogelijkheden. Zo kan er een telefonisch interview afgenomen worden, kunnen actuele foto's verstuurd worden en kan er interessant, hoogwaardig beeldmateriaal aangeleverd worden voor items op televisie.

De website www.zeemanoceanchallenge.com zal zeer regelmatig upgedate worden met de laatste nieuwsberichten. Hier zal ook een dashboard geplaatst worden met de snelheid, positie en wind- en waterbewegingen. Dit wordt `near real time' weergegeven dankzij een satellietverbinding.

Partners

De `Zeeman Ocean Challenge' had niet mogelijk geweest zonder de betrokkenheid van een aantal enthousiaste partners. Naast Zeeman textielSupers zijn dit Sailtron, Jan Voortman BV, Evergreen Marine, KPN, Datema, Adventure Food, Rob Wink, Epifanes en Twee Reklame.

WWW.ZEEMANOCEANCHALLENGE.COM


---- --