Ingezonden persbericht


Persbericht week 16

respecteer mijn waarheid

Debat Waarheid en respect: een delicaat verband

In de oververhitte samenleving eisen burgers respect van elkaar voor hun eigen kijk op de wereld. Maar is iedere overtuiging even respectabel? Nee! Een standpunt dat recht doet aan de waarheid verdient meer respect dan een minder waarachtig standpunt. De cruciale vraag wordt dan natuurlijk hoe we die waarheidsgetrouwheid kunnen bepalen. In de maand van de filosofie gaat een panel vol filosofen op zoek naar het verband tussen waarheid en respect. Debatcentrum TUMULT organiseert dit debat in het kader van het lustrum van de Universiteit Utrecht op donderdag 20 april, 20.00 uur, Locatie: LHC, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Entree vrij. (Info/reserveren: 030-2332430/ www.tumultdebat.nl)

In het panel: Marcüs Duwell, hoogleraar ethiek Universiteit Utrecht; Pieter Pekelharing, ethicus en politiek filosoof UvA; Afshin Ellian, rechtsfilosoof Universiteit Leiden; en David Pinto, hoogleraar interculturele communicatie UvA en directeur van het Intercultureel Instituut. Filosofe Marjan Slob zit het debat voor.

De roep om respect klinkt luid deze dagen. Zolang dat betekent: 'erken de waarde van mijn bestaan' is het niet zo moeilijk om een ander te respecteren. Maar zodra de claim groter wordt, en de ander in feite vraagt om respect voor zijn opvattingen en zijn manier van leven, wordt het moeilijker. En spannender. Zijn alle opvattingen en wereldbeelden even respectabel? Geen enkel standpunt kan claimen te stoelen op de 'waarheid'. Maar dat betekent nog niet dat alle standpunten dús even waar zijn. We hoeven niet te vervallen in een eindeloos relativisme. Hoe we precies een zinvol verschil kunnen maken tussen verschillende 'waarheden' onderzoekt het panel van denkers deze avond. Waarbij de panelleden ook zullen verkennen wat 'respect' concreet betekent en voor wie.

TUMULT & Universiteit Utrecht