Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Coalitie PvdA en VVD wil met vier wethouders 'erop af'

Doorgaan met de 'erop af'-stijl die De Baarsjes heeft ontwikkeld, nog intensiever dan de afgelopen jaren, zeggen PvdA en VVD in hun programma-akkoord. De nieuwe coalitie komt met vier kandidaat-stadsdeelwethouders die zo vaak mogelijk de straat op gaan. Dit zijn Arco Verburg (PvdA, kandidaat-stadsdeelvoorzitter), Mirjam Smeels (VVD, kandidaat-loco) en Godfried Lambriex (PvdA). Wie de vierde is, maakt de PvdA later bekend. Voor VVD-stadsdeelwethouder Mirjam Smeels zijn de portefeuilles Financiën, Welzijn (vanaf 23 jaar), Economie, Kunst, Maatschappelijke participatie Personeel, Informatisering en Huisvesting. Voor de PvdA-stadsdeelwethouders zijn de portefeuilles Veiligheid, Jeugd, Onderwijs, Armoede, Stedelijke vernieuwing, Wonen, Dienstverlening, Contract met de Samenleving en Stadsdeelwerken. De publiek toegankelijke discussie met de kandidaat-wethouders en over het programma-akkoord gebeurt op 19 april om 20.00 uur met de deelraad, in het stadsdeelkantoor. Er gaat twee miljoen euro extra naar menskracht in het onderwijs en er komen 500 parkeerplaatsen bij in parkeergarages, terwijl van straat 250 parkeerplaatsen verdwijnen.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Volledig persbericht: zie onderaan

Uitnodiging 20 april

Eerste werkdag nieuwe stadsdeelwethouder Onderwijs: scholengids voor ouders

Als de deelraad hem op 19 april benoemt, is Godfried Lambriex (PvdA) de nieuwe stadsdeelwethouder Onderwijs. Zijn eerste werkdag is op donderdag 20 april, hij overhandigt twee ouders om 10.30 uur in het Ouder- en Kindcentrum (Magalhaensplein 2) de nieuwe scholengids. De ontvangers zijn twee ouders die hun schoolkeuze nog moeten maken. Daarbij zijn ook de groepen ouders die zo'n schoolkeuze wél gemaakt hebben, groepsgewijs voor de St. Janschool en de Corantijnschool. Deze basisscholen zijn daardoor aan het verwitten tot scholen die eruit zien zoals hun buurtomgeving eruit ziet.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Bezwaren twee keer zo snel behandeld

De Baarsjes heeft voor zover bekend de kortste termijn van behandeling voor bezwaarschriften. Het aantal bezwaarschriften is in 2005 bijna verdubbeld tot 130 en toch komt twee keer zo snel een uitspraak, bijna altijd na een hoorzitting: gemiddeld na acht weken. Vijfentachtig procent van de bezwaarschriften kreeg in 2005 uitspraak binnen de wettelijke termijn van veertien weken. Dit blijkt uit het Jaarverslag Bezwaar- en Beroepsschriften 2005. Vertrekkend stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren geeft als verklaring: 'Bezwaarschriften behandelen gaat vóór veel andere juridische taken omdat wij de behandeling van bezwaarschriften als een kwestie van dienstverlening zien'. Het verhoogde aantal bezwaarschriften komt vooral op conto van de parkeervergunningen, sinds de komst van wachtlijst zijn veel aanvragen afgewezen. Bezwaarmakers geven De Baarsjes een ruime zeven voor de bezwaarprocedure, zo blijkt uit onderzoek. Het stadsdeel gaat naar aanleiding van de oordelen begrijpelijker brieven schrijven. De onafhankelijke bezwaarschriftencommissie adviseert of bezwaren gegrond zijn of ongegrond, ontvankelijk of niet ontvankelijk. Het Dagelijks Bestuur heeft in 2005 alle adviezen overgenomen. Volgende stap na bezwaar is desgewenst een zaak bij de rechtbank; in 2005 zijn vijf beroepszaken bij de rechtbank ingediend, de uitkomst is nog niet bekend.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Rembrandtjaar in Rembrandtpark

In de week van 28 mei t/m 5 juni zijn in het Rembrandtpark verschillende activiteiten rond het Rembrandtjaar. De kinderboerderij in het park wordt in 17e eeuwse stijl versierd, er komen marktkraampjes met 17e eeuws voedsel, een toneelvoorstelling vanaf een kar, een expositie van tekeningen van scholieren en veel activiteiten voor kinderen. De festiviteiten worden georganiseerd door Centrum Eigenwijks uit Slotervaart. Omdat het Rembrandtpark grenst aan De Baarsjes en veel door Baarsjesbewoners wordt bezocht draagt stadsdeel De Baarsjes maximaal ¤4000 bij aan de kosten voor de organisatie. De activiteiten in juni worden opgenomen in het programmaboekje voor Juni Kunstmaand in De Baarsjes.

Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Kosten voorschool de helft goedkoper voor ouders

Ouders betalen betalen vanaf nu voor hun kind dat vier dagdelen naar de voorschool gaat nog maar twee dagdelen. Betaalden de ouders eerder tussen de vijftig en 125 euro voor hun voorschoolkind, nu wordt dat tussen de vijfentwintig euro en 62,50 euro. De gemeente schrijft voor dat kinderen vier dagdelen naar de voorschool gaan. Er zijn op enkele voorscholen nog plaatsen beschikbaar voor peuters. In de Baarsjes zijn acht voorscholen en tien basisscholen.

Informatie: Wim de Graaf 020-5892512, 06-12379510

Uitnodiging 24 april

Jongerenraad zamelt voedselpakketten in

Op maandag 24 april 10 - 14 uur gaan de jongeren van De Baarsjes Jongerenraad voedselpakketten inzamelen voor gezinnen met weinig geld. Bij vier supermarkten van Albert Heijn in Oud-Zuid, het Centrum en De Baarsjes gaan zij klanten vragen extra producten te kopen en die bij de jongeren in te leveren. Het idee ontstond tijdens de jongerenraad op 16 februari, toen dertig jongeren van 14 tot 17 jaar in een raadsvergadering besloten over de besteding van drieduizend euro. Zij kozen in partijen álles, wat betekent dat zij én voedselpakketten verzamelen én uitdelen én een rap-cd maken én een releaseparty geven. Veel van deze jongeren gaan naar school op het Nova College en het Huygens College. In De Baarsjes leven ruim vierduizend gezinnen van een inkomen op of rond het minimum, dat is ruim twintig procent van alle huishoudens in De Baarsjes. In De Baarsjes is het aantal minimajongeren in 2004 met elf procent gestegen.

Informatie: Asma Gribi 020-5892702, 06-41855323

Per duizend inwoners 6,6 ambtenaren

Bij stadsdeel De Baarsjes werkten in 2005 per duizend inwoners 6,6 ambtenaren, blijkens het Sociaal Jaarverslag 2005. Alleen in Zeeburg werken verhoudingsgewijs minder ambtenaren (6,4). Niet meegerekend zijn de negentien stagiaires. In 2005 zijn ruim veertig nieuwe mensen bij De Baarsjes begonnen, op basis van vacatures. Het ziekteverzuim is met zes procent stabiel gebleven. Ook de frequentie is stabiel: ambtenaren in De Baarsjes melden zich gemiddeld twee keer per jaar ziek.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging

Paasweekend op het Mercatorplein
Vrijdag 14 april t/m maandag 17 april geeft het Magic Circus tijdens het paasweekend vier dagen nieuwe voorstellingen op het Mercatorplein, op donderdag en vrijdag om 19 uur en op beide paasdagen om 16 uur. De kinderen kunnen op vrijdag, zaterdag en zondag ook in de draaimolen of met het treintje. En zij kunnen de Paashaas schilderen. Alle dagen is er ook een braderie in de Jan Evertsenstraat. Op zondag 13-14.30 uur kunnen bezoekers op het Mercatorplein 'de hele wereld proeven bij de Capoeira-demonstratie', schrijft de Stichting Beheer Mercatorplein in haar uitnodiging.

Uitnodiging 19 april

Acht basisscholen naar De Meervaart voor muzikale battle

Met tekstschrijver Karel Eykman (Klokhuis, Sesamstraat) en componist Rijndert van Woudenberg hebben ruim 250 kinderen uit groep 6, 7 en 8 teksten geschreven en gecomponeerd. Op woensdag 19 april 2006 staan de kinderen van acht basisscholen om 15.00 uur op het grote podium van De Meervaart voor een muzikale vernieuwende battle, ze strijden voor de wisselbeker van Compkids 2006. Ze krijgen hulp van de leerlingen van het conservatorium van Amsterdam en de Academie voor Beeldende Vorming. De liedjes en raps zijn gearrangeerd voor het Escher Ensemble. Met de vijf saxofoons en vijf strijkers uit die esemble staan de kinderen op het podium tijdens het Finale concert. De jury met voorzitter Hedy d'Ancona kiest de winnaar, die van wethouder Ahmed Aboutaleb de wisselbeker van Compokids 2006 krijgt. Rapper Yes-R reikt de prijst uit voor de beste tekst en het beste lied. Presentatie: Def P (ex-Osdorp Posse). Organisatie:

Aslan Muziekcentrum en Stichting AKROS. Een subsidie van 17.000 euro komt van stadsdeel De Baarsjes.

Informatie: lisavanbennekom@aslanmuziek.nl, 06-14283718

Uitnodiging

Fotoexpositie bij galerie Arps &Co

20 april t/m 14 juni exposeert Arps&Co (Arubastraat 1) de fototentoontstelling Turning Point' met werk van Anja de Jong. De Jong toont een selectie uit een omvangrijk oeuvre. Sinds zij afstudeerde aan kunstacademie in Rotterdam werkt zij als autonoom kunstenaar-fotograaf, in opdracht en als docent Fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1984 kreeg ze internationale bekendheid met de tentoonstelling Images et Imaginaires d'Architecture in het Centre Georges Pompidou in Parijs. De Jong werd in 1997 genomineerd voor de European Architectural Photography Award. In 1998 toonde zij in het Nederlands Foto Instituut in Rotterdam de eerste resultaten van haar project Borderland. In 2002 was zij vertegenwoordigd in de openingstentoonstelling Fotografen in Nederland 1852-2002 in het Fotomuseum Den Haag. In 2004 volgde de tentoonstelling Borderland in het Fotomuseum te Den Haag. In 2005 verwierf ze de Rabobank Prijs (NL). In 2005 fotografeerde zij in Moldavië.

Informatie: 020 7781947 .www.arpsgallery.com; open do, vrij, 15-19 uur.

Persbericht

13 april 2006

Coalitie PvdA en VVD wil met vier wethouders 'erop af'

Doorgaan met de 'erop af'-stijl die De Baarsjes heeft ontwikkeld, nog intensiever dan de afgelopen jaren, zeggen PvdA en VVD in hun programma-akkoord. De nieuwe coalitie komt met vier kandidaat-stadsdeelwethouders die zo vaak mogelijk de straat op gaan. Dit zijn Arco Verburg (PvdA, kandidaat-stadsdeelvoorzitter), Mirjam Smeels (VVD, kandidaat-loco) en Godfried Lambriex (PvdA). Wie de vierde is, maakt de PvdA later bekend.

VVD-stadsdeelwethouder Mirjam Smeels neemt de verantwoordelijkheid voor de portefeuilles Financiën, Welzijn (vanaf 23 jaar), Economie, Kunst, Maatschappelijke participatie Personeel, Informatisering en Huisvesting. Naar de PvdA-stadsdeelwethouders gaat ondermeer: Veiligheid, Jeugd, Onderwijs, Armoede, Contract met de Samenleving, Stedelijke vernieuwing, Wonen, Dienstverlening en Stadsdeelwerken. De publiek toegankelijke discussie met de kandidaat-wethouders en over het programma-akkoord gebeurt op 19 april om 20.00 uur met de deelraad, in het stadsdeelkantoor.

Onderwijs: geloof in kind

Basisscholen krijgen twee miljoen euro extra, spreken PvdA en VVD af in hun programma-akkoord 2006-2010. Dit geld gaat naar leerkrachten, coaches, schoolmaatschappelijk werkers en anderen die in de schoolkinderen geloven uit hen halen wat in ze zit. Daar horen ook de ouders bij, die moeten met hun kinderen de Nederlandse taal oefenen. Verder gaat een deel van deze twee miljoen naar cultuureducatie, sport, techniek en andere naschoolse activiteiten.

Extra parkeerplaatsen

Tweehonderdvijftig parkeerplaatsen erbij, is de coalitieafspraak. In parkeergarages, te bouwen onder bijvoorbeeld het Surinameplein of het Mercatorpark. Voor elke twee nieuwe parkeerplaatsen in de parkeergarage, kan er één weg op straat. Dus voor tweehonderdvijftig extra parkeerplaatsen zijn vijfhonderd nieuwe plaatsen in ondergrondse garages nodig.

Afspraken in het programma-akkoord

Nu met verhoogde inspanning doorgaan, blijkt uit afspraken als:

. Meer huis-aan-huisbezoeken à la Orteliusstraat;

. Zo nodig meer straatcontracten à la Van Speijkstraat; schoolcontracten; spijbelcontracten

. Emancipatie ook voor mannen à la Bouwen aan Burgerschap voor geïsoleerde vrouwen

. Drang op opvoedingsondersteuning als ouders jongeren niet in het gareel kunnen houden

. Meer galeries-ateliers in de Witte de Withstraat e.o.; contact met bewoners; kunstbonnen voor schoolkinderen

. Wachttijd bij schuldhulpverlening maximaal twee weken

. Dertig procent sociale huur bij nieuwbouw; doorgaan met splitsen en samenvoegen vanaf 40 m2

. Meer woningeigenaren dwingen hun woningen op te knappen; meer huurderondersteuning

Experimenteren

Wij gaan door met de stijl van De Baarsjes, zeggen PvdA en VVD. Kenmerk is dat gesprekken verzilverd worden met afspraken over gevraagd gedrag en aanboden diensten: 'Dat praten vrijblijvend is, is een misverstand.' Experimenteren is goed, zeker bij urgente kwesties. In het programma-akkoord schrijven zij: 'Als het nodig is, gaan wij ook aan de slag als nog niet alles tot achter de komma is uitgezocht.' De kandidaat-stadsdeelwethouders verwachten dat naarmate zij zelf op straat vaker laten zien wat het stadsdeel doet, bewoners zelf ook actiever worden voor hun straat.


Noot voor de redactie,

Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam