Provincie Zeeland


Ondertekening regionaal bestuursakkoord Waterbodems 20 april 2006

Op donderdag 20 april 2006 tussen 16.00 en 17.00 uur wordt in het provinciehuis het regionaal bestuursakkoord Waterbodems ondertekend door gedeputeerde de heer M. Kramer (namens provincie Zeeland), de heer W.A. Gosselaar (Waterschap Zeeuwse Eilanden), de heer W. de Graaf (namens Waterschap Zeeuws-Vlaanderen), de heer drs. J.H.G. Jacobs (namens Rijkswaterstaat dir. Zeeland), de heer J. van der Hart (namens Zeeland Seaports) en de heer D.J. van der Zaag (namens de VZG).

Alle overheden hebben hun akkoord gegeven voor het bestuursakkoord. Met uitzondering van de gemeente Borsele die vooralsnog niet akkoord is met opname van de zandwinput de Wranghe in het rijtje van uit te werken opties. In een later stadium zal nader overleg plaatsvinden tussen betrokkenen om de gemeente Borsele opnieuw te benaderen voor het akkoord.
Rijkswaterstaat heeft echter aangegeven mede te ondertekenen op voorwaarde dat alle betrokken partijen instemmen. Ook heeft Rijkswaterstaat benadrukt dat het bestuursakkoord uitzicht dient te geven op de (volledige) oplossing van het regionale baggerprobleem. Het is noodzakelijk om de essentiële doelen van de overeenkomst, het voortvarend realiseren van nieuwe bergingscapaciteit en het tijdelijk benutten van de Slufter, als grondslag voor de bestuursovereenkomst te handhaven. Daarbij moet het saneringsproject Kanaalsloot Middelburg-Veere met vervuil bagger, zijn doorgang vinden.

Getrapte ondertekening bestuursakkoord; fase 1 en 2

Vanwege het op korte termijn te starten saneringsproject Kanaalsloot Middelburg-Veere is gekozen voor een getrapte ondertekening van het bestuursakkoord: eerst voor het grondgebied van Zeeland en vervolgens een uitbreiding voor het gehele Nederlandse deel van het Scheldestroomgebied. Er is inmiddels contact gelegd met de provincie Noord-Brabant en de West-Brabantse partners en de voorbereidingen voor inpassing van het Brabantse deel zijn in volle gang. Hiervoor zijn er geen grote wijzigingen van het akkoord nodig. Verder biedt de getrapte benadering de mogelijkheid de ondertekening van het slotdocument meer cachet te geven, onder meer door te trachten de staatssecretaris van V&W daarbij aanwezig te laten zijn.
De getrapte ondertekening biedt tevens de mogelijkheid om, voorafgaand aan ondertekening van het slotdocument, pogingen in het werk te stellen de gemeente Borsele alsnog bereid te vinden tot ondertekening over te gaan.

Baggerspecie

De bestemming van baggerspecie, vooral als die vervuild is, vormt in de praktijk een probleem. Dat baggeren noodzakelijk is om waterafvoer en scheepvaart onbelemmerd te laten plaatsvinden, daar is iedereen het wel over eens. Op het moment dat vervuilde bagger 'ergens' ondergebracht moet worden, dan is veelal echter niemand thuis. Heel goed dat het opgeruimd wordt, maar graag bij de buren! Dit NIMBY-effect (not in my back yard) is alleen te doorbreken indien betrokken overheden de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor oplossing van het baggerprobleem op zich nemen. Het bestuursakkoord dat nu voorligt, vormt een belangrijke stap in die richting. Een logische vraag is: kunnen we niet beter zorgen dat de bagger schoon is, want dan is die toch veel makkelijker afzetbaar? Helemaal waar en hier wordt ook naar toe gewerkt. Slib dat zich op dit moment in onze wateren afzet, is van aanzienlijk betere kwaliteit dan die uit het verleden. Veel bronnen van vervuiling zijn reeds teruggedrongen. Het baggerprobleem is daarom in hoofdzaak een erfenis vanuit het verleden. En die erfenis moet wel een keer opgeruimd worden.

Op 18 april 2005 is de landelijke Startovereenkomst waterbodems getekend door rijk (staatssecretaris van V&W), IPO, Unie van Waterschappen en VNG. De Startovereenkomst is een belangrijke stap op weg naar de structurele oplossing voor de nijpende bestemmingenproblematiek van baggerspecie. De essentie is dat provincies, gemeenten en waterschappen vanuit een regionale aanpak gaan samenwerken om er voor te zorgen dat voldoende bestemmingen voor baggerspecie beschikbaar komen. Dit krijgt zijn beslag in de vorm van regionale bestuursakkoorden.

Na het definitief afblazen van het beoogde grootschalig baggerdepot in de Koegorspolder heeft het Bestuurlijk overleg waterbodems, onder leiding van gedeputeerde Kramer, besloten de oplossing voor het baggerprobleem te gaan zoeken in een samenstel van oplossingsrichtingen, waarbij zoveel mogelijk gemikt wordt op het effectief benutten van de baggerspecie (win-win-situaties). De bestaande ambtelijke projectgroep Tienjarenscenario waterbodems heeft vervolgens een inventarisatie van oplossingsrichtingen gemaakt en, op basis van onder meer een terugkoppeling naar alle betrokken besturen op 3 november 2005, is door het Bestuurlijk overleg waterbodems een selectie vastgesteld. Deze selectie is vervolgens opgenomen in het nu voorliggende regionaal bestuursakkoord waterbodems.

18 april 2006, A. Slabbekoorn-Flohr, 0118-631857, persberichtnummer 54/02

E-mail mij bij wijziging E-mail deze pagina