Gemeente Teylingen


Start sloop Oranjebuurt Sassenheim

13 april 2006

De vernieuwing van de Oranjebuurt in Sassenheim gaat de volgende fase in.

Op 20 april 2006 om 15.00 uur geven wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Teylingen, Gerrit van der Meer, directeur/bestuurder Woonstichting Vooruitgang, Steven Schrader en plv. voorzitter Voortvarend `97 (Yvon Wouters) gezamenlijk het startschot voor de sloop van de woningen.

Ontstaan

De eerste stappen op weg naar de herbouw van dit gezamenlijke project van Woonstichting Vooruitgang en de gemeente Teylingen zijn gezet in 1997.

2006-04-13 nieuwbouw Oranjebuurt

Na het houden van diverse bewonersavonden en veelvuldig overleg met de bewonersbelangenvereniging Vooruitgang '97 zijn in 2004 de eerste voorbeeldhuizen gebouwd, zes huur- en drie koopwoningen.

Op deze manier kregen de bewoners van de Oranjebuurt een goed beeld van het uiterlijk van hun nieuwe wijk, waardoor hun enthousiasme groeide.

In 2005 kreeg het plan zijn definitieve vorm.

Inhoud project

Het project omvat in totaal 227 nieuwe woningen, waarvan er al 9 zijn gerealiseerd. Er zijn huur- en koopwoningen. Ook is er aandacht voor wonen gecombineerd met zorg in de vorm van een achttal woningen voor de Stichting 's Heerenloo.

Water en groen sieren de wijk op en voor de kinderen zal er weer een speelgelegenheid komen, maar dan op een andere plaats.

De te slopen woningen worden bijna allemaal herbouwd, waarvan 70 in de sociale huursector. In principe zijn deze bestemd voor de voormalige huurders met terugkeer- en huurprijsgarantie.

Naast de herbouw staat ook nieuwbouw gepland (61 eengezinswoningen, 79 appartementen en 8 woningen voor Stichting `s Heerenloo) op het nabij gelegen braakliggende terrein en het stuk grond waar speeltuinvereniging Beatrix gevestigd was.

Nieuwe huurwoningen

De nieuwe huurwoningen zijn een stuk ruimer dan de oude woningen, zijn fraai ontworpen door architectenbureau Stol en kwalitatief hoogwaardig gebouwd met de nieuwste bouwmethoden en materialen. Zo is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van watergedragen verf, zijn alle wanden dikker en is er overal buitenverlichting met een sensor. In de bouw is gewerkt volgens de eisen van het nieuwe bouwbesluit. Daarnaast voldoen de woningen aan de normen van het PolitieKeurmerk Veilig Wonen. Bijzonder ook is dat ze de typische sfeer en uitstraling van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw nog altijd uitstralen. De dakkapel, de stenen berging, een erker en bloembakken zijn voorbeelden hiervan.

Planning

De sloop gaat in twee fasen. De bewoners van de Oranjebuurt eerste fase zijn in 2005 tijdelijke of definitief verhuisd in Sassenheim. De woningen die in de tweede fase herbouwd zullen worden, zijn nu nog bewoond.

Begin mei start het bouwrijp maken van de grond voor de eerste fase om eind juni te beginnen met de bouw. De bouw zal minder overlast met zich meebrengen, omdat er geboord gaat worden in plaats van geheid.

De voltooiing van het volledige project staat gepland voor het begin van 2008.

BELANGRIJK

Zoals u wellicht heeft vernomen kan één complex met 15 woningen nu niet worden gebouwd. Hierdoor is de financiële haalbaarheid van het huidige plan minder zeker geworden. Woonstichting Vooruitgang en de aannemer hebben tot uiterlijk 19 april a.s. de tijd om er samen uit te komen. Lukt dat niet, dan gaat de sloop vooralsnog niet door.