Gemeente Zwolle

Start veiligheidsonderzoek, drie mogelijke locaties voor de Herberg


Datum uitgave: 19-04-2006

De gemeente Zwolle gaat een veiligheidsonderzoek uitvoeren voor drie mogelijke locaties voor 'de Herberg', de opvang voor dak- en thuislozen in Zwolle. Een onafhankelijk bureau, de DSP-groep, is door de gemeente gevraagd om voor de drie beoogde locaties een veiligheidseffectrapportage (VER) op te stellen. De drie locaties zijn de WRZVhallen, Nijverheidstraat en Katerdijk. De rapportage brengt in kaart wat de mogelijke risico's zijn voor zowel de omgeving van de Herberg als de Herberg zelf. Voorbeelden zijn: de gevolgen van criminaliteit (inbraak of beroving bijvoorbeeld) en overlast (bijvoorbeeld zwerfvuil of geluidsoverlast), maar ook op het gebied van onveiligheid. Het bureau brengt alle min- en pluspunten per locatie in kaart. De gemeenteraad neemt de uiteindelijke beslissing over welke locatie het meest geschikt is. Daarbij worden ook andere aspecten betrokken, als bereikbaarheid, betaalbaarheid en beheersbaarheid, bruikbaarheid, beschikbaarheid en bespreekbaarheid.

Om een goed beeld te krijgen van alle mogelijke risico's op het gebied van veiligheid, is het nodig zoveel mogelijk informatie te verkrijgen uit verschillende bronnen. Daarom wordt er gekeken naar feitelijk (cijfer-) materiaal, en worden interviews met politie, brandweer, GGD, de wijkmanager, de beleidsadviseur van de gemeente en de toekomstige beheerder van de Herberg gehouden. Ook wordt samen met een groep buurtbewoners een schouw in de buurt gehouden en zijn er groepsinterviews gepland.

De verwachting is dat rond half juni de resultaten van het onderzoek bekend zijn en wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor alle geĂŻnteresseerden.

Bron: afdeling communicatie

Datum van 19-04-2006 tot 02-05-2006