Gemeente Zwolle

Expo 'Europan8', internationale architectuur in Zwolle


Datum uitgave: 19-04-2006
'Ontwerp een kleurrijk transferiumgebouw met plaats voor allerlei stadse voorzieningen, dat de bestaande wijk Westenholte en de nieuwe wijk Stadshagen met elkaar verbindt.' Dat was de Zwolse ontwerpopdracht voor de architectuurprijsvraag 'Europan8' waarvoor 14 internationale inzendingen zijn binnengekomen. Nieuwsgierig naar het resultaat? Dan mag je de expo 'Europan8' niet missen. Prijsvraag

De internationale organisatie Europan organiseert om de twee jaar een prijsvraag op het gebied van architectuur en stedenbouw, dit jaar voor de achtste keer. Jonge architecten en stedenbouwkundigen uit heel Europa worden uitgenodigd om oplossingen aan te dragen voor reële locaties, die beschikbaar worden gesteld door opdrachtgevers en gemeenten door heel Europa. Met de studieopdracht voor de locatie Tippe Zuid/Noordschil Westenholte was Zwolle dit keer één van de vijf Nederlandse opdrachtgevers.

'Crossfader' wint
Het winnende ontwerp voor het transferiumcomplex heet 'Crossfader' en is van vier jonge ontwerpers van het Duitse Architectenbureau Raumspielkunst. Zij hebben een complex ontworpen dat een verbinding legt tussen de wijken Stadshagen en Westenholte. In het multifunctionele complex is plaats voor een station, winkels, parkeerplaatsen, enz. De jury was vooral onder de indruk van de manier waarop de schakelfunctie van het gebouw is uitgewerkt, waardoor Stadshagen en Westenholte op een mooie manier met elkaar worden verbonden.

Het vervolg
Het is niet de bedoeling om het ontwerp in zijn huidige vorm te bouwen. Wel zal de gemeente bekijken wat zij van de innovatieve ideeën van de ontwerpers kan gebruiken om tot een eigen, uiteindelijke invulling van het gebied te komen. De komende maanden wordt namelijk een masterstudie opgesteld, met de eisen, doelstellingen en voorwaarden waaraan de toekomstige ontwikkeling moet voldoen. De wijkverenigingen van Westenholte en Stadshagen worden hierbij betrokken. De masterstudie vormt dan het kader voor het uiteindelijke ontwerp en invulling van het gebied.

Bezoek het Gemeentelijk Infocentrum op het Stadhuis om de internationale ontwerpen voor Europan8 Zwolle met eigen ogen te zien, van vrijdag 21 april tot en met donderdag 4 mei.

Bron: afdeling communicatie

Datum van 19-04-2006 tot 02-05-2006