Gemeente Bernheze


#RSS

Jaarverslag milieu en leefomgeving 2005

Het jaarverslag milieu en leefomgeving 2005 is op 28 maart 2006 behandeld door het college van burgemeester en wethouders. In het verslag kunt u lezen welke inspanningen er in 2005 geleverd zijn op het gebied van het gemeentelijk milieu- en omgevingsbeleid en tot welke resultaten deze hebben geleid. Duurzaamheid ofwel zorg voor de generaties die na ons komen is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Op 18 mei 2006 wordt het verslag ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

De milieuvergunningverlening en bedrijfscontroles bleven in het verslagjaar op het vereiste niveau. Meer dan 90% van de vergunningaanvragen had in het verslagjaar betrekking op een veehouderbedrijf. De hausse aan agrarische vergunningaanvragen zal zich door de uitvoering van het reconstructieplan en ontwikkelingen op het gebied van milieu, klimaatbescherming en dierenwelzijn de komende jaren voortzetten.

Afvalaanbod
De gemeente voldoet aan de in het landelijk afvalbeheersplan geformuleerde doelstellingen voor hergebruik en ligt beleidsmatig op koers. Het totale afvalaanbod bleef in het verslagjaar nagenoeg gelijk aan 2004. Per inwoner werd gemiddeld 33 kg gft, 26 kg glas, 1,5 kg kca, 90 kg oud papier, 3 kg textiel, 12 kg wegwerpluiers en 119 kg restafval ingezameld.

Leefomgeving
De Adviesgroep Flora en Fauna kwam zeven keer bijeen en er werden diverse landschapsprojecten en -activiteiten uitgevoerd, zoals aanplant van inlandse eiken en populieren tijdens de boomfeestweek, aanleg van groensingels en kikkerpoelen en het opstellen van een inrichtingsplan voor het Dynamisch Beekdal de Aa. Het reconstructieplan voor de revitalisering van het landelijk gebied trad op 29 juli 2005 in werking. Dit plan geeft voor `Maas en Meierij' op hoofdlijnen de verbetering aan van de ruimtelijke structuur op het gebied van landbouw, natuur, bos, landschap, recreatie, water en infrastructuur. Tevens wordt aangegeven op welke wijze het woon-, werk- en leefklimaat en de economische structuur van het gebied worden versterkt. De medio 2004 gestarte pilot om een aantal intensieve veehoudesbedrijven vanuit een extensiveringsgebied naar een landbouwontwikkelingsgebied te verplaatsen werd in het verslagjaar voortgezet. Bernheze kent drie van dergelijke gebieden. Daarnaast werden in 2005 de eerste contouren zichtbaar van het integraal waterplan. Centrale doelstelling van het waterplan is het ontwikkelen van een integrale visie in de omgang met water in de breedste zin van het woord. Het waterplan is deels een aanvulling op het gemeentelijk Rioleringsplan 2005-2009.

Klimaat
Op het gebied van de klimaatbescherming besloot de raad op 29 september 2005 om wegens het ontbreken van voldoende maatschappelijk draagvlak te stoppen met de verdere planvorming rond het plaatsen van windmolens in De Bleeken. Om het weggevallen potentieel aan duurzame energie uit wind te compenseren nam de raad tevens een motie aan om andere vormen van energieopwekking en -gebruik te stimuleren en te faciliteren. Besloten werd om de motie te implementeren in het op 13 juli 2004 vastgestelde klimaatuitvoeringsprogramma 2004-2008.

Meer informatie
Verdere onderwerpen in het milieujaarverslag zijn bodem, lucht, bouwen en wonen, internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. Het jaarverslag is in te zien bij de bibliotheken of hieronder te downloaden.

milieujaarverslag 2005

feed