Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 069

datum: 20 april 2006

Resultaten controles verkeersveiligheid

Van september 2005 tot januari 2006 heeft de politie intensief gecontroleerd op de naleving van verkeersregels op de Koningin Wilhelminalaan, de Emmalaan en de Noordewierweg. Gedurende deze vier maanden daalde het aantal snelheidsovertredingen aanzienlijk. Veel omwonenden van deze doorgaande wegen hadden bij de gemeente Amersfoort hun bezorgdheid geuit over het weggedrag van verkeersdeelnemers en de verkeersonveiligheid als gevolg daarvan. Via een enquête hebben de buurtbewoners aangegeven de oplossing te zien in blijvende infrastructurele aanpassingen.

Effecten van handhaving
Op de Emmalaan blijkt dat met alleen handhaving de snelheidsovertredingen niet blijvend verminderen. Op het moment dat de politie niet meer controleert, trekken automobilisten zich niet veel meer aan van de maximumsnelheid. Op de Koningin Wilhelminalaan verminderde het aantal snelheidsovertredingen gestaag. Opvallend op de Noordewierweg is dat bromfietsers voor de meeste onveiligheidsgevoelens zorgen. Zij zijn het met name die zich niet aan de snelheid houden. Automobilisten overtreden andere verkeersregels zoals het niet handenvrij bellen of het niet dragen van de gordel. Een enquête onder omwonenden van de Koningin Wilhelminalaan, de Emmalaan en de Noordewierweg toont aan dat buurtbewoners positief reageren op de extra handhaving omdat zij merken dat het aantal overtredingen daalt. Buurtbewoners zien echter liever dat de gemeente goede fysieke verkeersmaatregelen neemt dan dat de politie intensief blijft controleren.

Maatregelen verbetering verkeersveiligheid

In het kader van het project 'verkeersmaatregelen Berg-noord' is besloten om op de Koningin Wilhelminalaan en op de Emmalaan een plateau te plaatsen en op het kruispunt van deze wegen met de A. Kuyperlaan en de Prins Frederiklaan een rotonde aan te leggen. Deze maatregelen sluiten aan op de resultaten uit de snelheidsmetingen en de enquête. Nadat de maatregelen zijn uitgevoerd, ontvangen omwonenden wederom een enquête met vragen over het gevoel van verkeersonveiligheid. De politie blijft op de Koningin Wilhelminalaan en de Emmalaan tussentijds controles uitvoeren.

De uitkomsten van de proef op de Noordewierweg zijn voor de gemeente mede aanleiding dit voorjaar een plan op te stellen om de verkeersveiligheid op deze weg te verbeteren. De gemeente organiseert hierover op 25 april aanstaande van 20.00 uur tot 22.00 uur een inloopavond in de Emmauskerk aan de Noordewierweg. Er wordt nog overlegd of de politie op de Noordewierweg tussentijds blijft controleren.

Informatie: Faouzzia Zaghdoud, communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 47 82, e-mail f.zaghdoud@amersfoort.nl of Sibyl Kosutic, communicatieadviseur Politie Utrecht, telefoon 033 468 95 15, e-mail sibyl.kosutic@utrecht.politie.nl.


---- --