Dynamische gladheidbestrijding

Meteo consult

Dynamische gladheidbestrijding

Verbeter de verkeersveiligheid tijdens de wintermaanden en verminder de gebruikelijke hoeveelheid strooizout, met deze ambitieuze opdracht gaat dit RGI project (Ruimte voor Geo Informatie) van start. Deelnemers van de projectgroep zijn Meteo Consult, NMPO, Nieuwland Automatisering, NIDO, Afvalcombinatie de Vallei en de wegbeheerders Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat Oost Nederland.

Insteek van het onderzoek is een andere manier van plannen. Met de gedetailleerde weersverwachting als basis, wordt het risico op een gladde weg bepalend voor het plannen van de strooiacties. Dit betekent dat die plekken in het wegennetwerk met een hoog risico op gladheid eerder gestrooid gaan worden dan plaatsen waar sprake is van minder risico. Onderzoek moet uitwijzen of afhankelijk van de weersverwachting per keer een andere zouthoeveelheid en/of tijdstip van strooien effectiever kan zijn dan de normale werkwijze met een vaste ingeplande route. Nieuw daarbij is om verwachtingmodellen voor het weer beter aan te laten sluiten bij die voor winterse gladheid op de weg. Dit gebeurt door temperatuurgegevens van het wegennet te verzamelen en deze te verwerken in modellen.

Het project beslaat 3 strooiseizoenen. In het seizoen 2006-2007 zullen modellen ontwikkeld worden. In 2007-2008 zal er op enkele strooiroutes een proef worden uitgevoerd en uiteindelijk in het seizoen 2008-2009 zal het systeem van dynamische gladheidbestrijding regionaal beschikbaar komen.

De deelnemende ondernemingen beschikken over uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van organisatie en uitvoering van de winterse gladheidbestrijding. Hun betrokkenheid bij dit onderzoek is een logisch gevolg van hun vooruitstrevende instelling om te werken aan een nog veiliger weg onder winterse omstandigheden.


Noot voor de redactie,