Provincie Flevoland presenteert Jaarverslag 2005

"Zichtbaar beter, beter zichtbaar" Dat is het motto van de Jaarrekening 2005 van de provincie Flevoland. Voor dit motto is gekozen omdat veel van het werk dat de provincie dagelijks doet onopgemerkt blijft. Toch is het onmisbaar om de maatschappij goed te laten functioneren. In haar Jaarverslag over 2005 probeert de provincie Flevoland dit zichtbaar te maken. Hieronder enkele hoofdlijnen.

Kwaliteit dienstverlening

Juist in een zo dynamische omgeving als de Flevoland is het van belang om de kwaliteit van het werk goed te laten aansluiten bij de wisselende behoefte van de omgeving. Daarin heeft de provincie in 2005 veel energie gestoken. De focus op de kwaliteit van het werk is versterkt. Ondermeer door interviews met belanghebbenden wordt gemeten of de kwaliteit van de activiteiten aansluit bij de behoefte of dat er verbeteringen mogelijk zijn.

Europa

Door de steun van de structuurfondsen van de Europese Unie kon Flevoland zich sterk ontwikkelen. Op economisch terrein waren daarbij technologie en innovatie de speerpunten. Dat werpt duidelijk zijn vruchten af, ook in 2005. Flevoland is steeds meer een dynamische provincie geworden met veel innovatieve activiteiten. Het aantal startende ondernemers is er relatief hoog en groeit nog steeds. De looptijd van de structuurfondsen eindigt in 2006. Of er een vervolgprogramma komt en hoe dat er uit zal zien, is nog niet bekend. Wel is zeker dat, áls er een nieuw programma komt, dat aanzienlijk kleiner (in euro's) zal zijn dan de huidige structuurfondsen.

Ambities voor de toekomst

De ambities van de provincie zijn fors. In het concept Omgevingsplan, dat in samenspraak met de gemeenten, het waterschap en overige belanghebbenden in 2005 is opgesteld, zijn de ambities beschreven in 7 speerpunten. Eén van die speerpunten is Almere. Voor de evenwichtige groei van deze gemeente heeft de provincie een investeringsprogramma opgezet, dat tot 2020 een bedrag van 100 mln. euro genereert. Provincie en gemeente overleggen thans op bestuurlijk niveau over de besteding van die middelen. Naast Almere, bevat het Omgevingsplan ook ambities voor de andere delen van Flevoland. Hierin wordt met nadruk gestreefd naar een evenwichtige ontwikkeling, waarin werken, wonen, natuur en milieu allemaal aan bod komen. De ambities leggen een forse claim op de provinciale middelen in de komende jaren. Over de financiering vindt nu nog beraad plaats. In november van dit jaar nemen Provinciale Staten een besluit over het Omgevingsplan.

Financieel

Het resultaat over 2005 bedraagt 1,1 mln euro. Mede door een strak intern beheer wijken de financiële jaarcijfers weinig af van de begroting. Het voorstel van GS aan Provinciale Staten is om het resultaat toe te voegen aan de algemene reserves.