Socialistische Partij

De gemene trucjes van de nieuwe WAO

19-04-2006 * WIA, IVA EN WGA: weet u wat het betekent? Inmiddels zijn er een aantal nieuwe wetten in werking getreden ter vervanging van de afgeschafte WAO. Over deze nieuwe wetten zoals de WIA, IVA en WGA bestaat nog veel onduidelijkheid. Het voorlichtend materiaal van de UWV geeft biedt hierbij niet altijd uitkomst. Daarom organiseert de SP in april en mei drie voorlichtingsavonden.

Bent u na 1 janauri 2004 ziek geworden en ook gebleven dan kan er heel wat voor u veranderen. Wellicht dat u onlangs al bent gekeurd door het UWV of dat dat binnenkort gaat gebeuren. Weet u dat het verschil maakt of u in de IVA of de WGA komt wanneer u 80 tot 100 procent arbeidsongeschikt bent verklaard? En dat het dus ondanks het feit dat u volledig afgekeurd bent de moeite waard kan zijn om bezwaar aan te tekenen? Bent u op de hoogte van de overige verschillen tussen de IVA en de WGA, en weet u wat daarvan de (financiële) gevolgen kunnen zijn voor uw toekomst?

In de WGA geldt bijvoorbeeld een sollicitatieplicht. Uw werkgever kan verplicht worden uw WGA-uitkering te betalen en in sommige gevallen heeft hij ook het recht u een boete op te leggen of de uitkering te schorsen.

Kerstin Hopman, advocate bij Advocatenkantoor Oudegracht is door de Socialistische Partij bereid gevonden om voorlichting te geven over de nieuwe arbeidsongeschiktheidswetten. Iedereen met vragen over het nieuwe stelsel kan langskomen. In totaal zullen er drie voorlichtingsavonden worden gehouden.

1. 26 april 2005, 20.00u, Dorpshuis Oudorp, Meidoornlaan 10, 1829 EA Oudorp.
2. 24 mei 2005 20.00u. Wijkcentrum Daalmeer, Johanna Naberstraat 75-77, 1827 LB Alkmaar.
3. 31 mei 2005, 20.00u, Buurthuis Melis Stoke, Ruusbroechof 98, 1813 BG Alkmaar.

Toegang is vrij.