Provincie Groningen

Besluitenlijst Provinciale Staten 19 april 2006 20 april 2006

Gisteren vond in een extra vergadering van Provinciale Staten een debat plaats. Aanleiding hiervoor was het verzoek van de fractie van GroenLinks om Gedeputeerde Staten en de commissaris van de koningin te interpelleren.
Dit verzoek vond plaats tegen de achtergrond van publicaties in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, waarin gesteld wordt dat de commissaris van de koningin in de provincie Groningen namens de provincies heeft aangeboden ruim 1 miljard euro op tafel te leggen om de hogesnelheidsvariant van de Zuiderzeelijn te realiseren.

Ook werd gedebatteerd over het voorlopig standpunt van het Kabinet over de Structuurvisie Zuiderzeelijn. Provinciale Staten hebben met algemene stemmen een door de Partij van de Arbeid ingediende motie (PDF document)aangenomen. In de motie roepen de Staten regering en parlement op de gereserveerde middelen voor een snelle verbinding onverminderd beschikbaar te blijven stellen.

De Staten zijn van oordeel dat de aanleg van een snelle verbinding onverminderd essentieel is voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Noord Nederland, als onderdeel van de noordelijke ontwikkelingsas en voor het verbeteren van de bereikbaarheid met de nationale en internationale mainports.

Provinciale Staten zijn van mening dat het niet acceptabel is de gereserveerde middelen in te zetten voor andere doelen dan verbetering van de infrastructuur en stimulering van de economie en werkgelegenheid in Noord-Nederland.

20 april 2006