Rechtbank Roermond


Uitspraken in REO-zaak

Roermond, 20 april 2006 - De rechtbank Roermond heeft vandaag uitspraak gedaan in de âREO-zaakâ. De 53-jarige hoofdverdachte uit Roermond is van twee feiten vrijgesproken en door de rechtbank voor vier feiten veroordeeld. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de Roermondenaar zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke corruptie bij de verwerving van de grond, waarop hij later zijn huis heeft gebouwd. Ook is niet bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting.

Met betrekking tot de vier feiten waarvoor een veroordeling is gevolgd, heeft de rechtbank beslist dat verdachte in zijn functie van directeur van REO ambtenaar was en dat hij telkens giften heeft aangenomen wetende dat die werden gedaan om te bewerkstelligen dat hij de gevers later zou begunstigen bij het geven van opdrachten.

De rechtbank is acht deze corruptie zeer ernstig, omdat hierdoor de integriteit van de overheid in het geding is. Dit gedrag kan het vertrouwen dat de burger in de overheid stelt schaden en ook de loyaliteit van de burger ten aanzien van gezag en regelgeving ondermijnen. De impact die de publiciteit rond deze zaak op de verdachte heeft gehad en de lange tijd dat verdachte over de afloop van deze zaak in onzekerheid heeft verkeerd zijn voor de rechtbank omstandigheden die tot matiging van de straf hebben geleid. Alles tegen elkaar afwegende legt de rechtbank verdachte een werkstraf op voor de duur van 150 uren en een voorwaardelijke gevangenis van 3 maanden met een proeftijd van 2 jaren.

De 6 andere verdachten zijn door de rechtbank vrijgesproken. Voor een 64-jarige inwoner van Weert volgde vrijspraak omdat niet bewezen is dat verdachte bij de grondtransactie met de directeur van REO het oogmerk had die ambtenaar om te kopen. De rechtbank sprak een 49-jarige man uit Roermond vrij omdat zij niet bewezen acht dat verdachte een toenmalige klant van zijn accountantskantoor heeft opgelicht.

De 59-jarige notaris uit Roermond is vrijgesproken van omkoping, omdat niet bewezen is dat aan de notaris bekend was dat de toenmalige directeur van REO ambtenaar was. Daarom is de rechtbank inhoudelijk niet aan de zaak toegekomen.

Ook voor een 32-jarige man, een 63-jarige man, beiden uit Roermond, en een 55-jarige inwoner van Susteren volgde vrijspraak, omdat niet bewezen is dat zij ermee bekend waren dat de toenmalige directeur van REO ambtenaar was. Daarom is de rechtbank verder niet inhoudelijk aan de zaak toegekomen.

LJ Nummers
AW2413
AW2490
AW2474
AW2483
AW2458
AW2493
AW2452

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 20 april 2006 Naar boven