Erasmus MC


20-04-2006: Door telegeneeskunde betere kwaliteit van leven na operatie kankerpatiënten

Dit bericht betreft een promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Gebruik van een telegeneeskunde-systeem na ontslag uit het ziekenhuis, verbetert de kwaliteit van leven van geopereerde hoofd-halskankerpatiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Jaap van den Brink, werkzaam bij de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) van het Erasmus MC. Gisteren promoveerde hij op zijn onderzoek.

De patiënten stonden in de eerste zes weken na ontslag via een laptop in contact met het ziekenhuis. Daardoor voelden zij zich minder angstig, hadden zij meer vertrouwen in het kunnen slikken, eten en drinken, ervoeren ze minder algemene lichamelijke klachten als vermoeidheid en hadden zij meer vertrouwen in het algemeen functioneren van hun lichaam. De patiënten vulden via de laptop zo'n tweemaal per week vragenlijsten in. Bij afwijkende antwoorden gaf het systeem een waarschuwing aan een aangesloten steunteam van gespecialiseerde verpleegkundigen. In een telefoongesprek met de patiënt kwamen deze verpleegkundigen zelfstandig tot een oplossing, of zij besloten tot een extra afspraak met de behandelend arts. Het systeem zorgde daarmee voor een vroegtijdige opsporing van sommige complicaties. Ook de optie voor patiënten om zelf een bericht aan het steunteam te sturen droeg bij aan het welbevinden van die patiënten en aan een vroege opsporing van mogelijke complicaties.

Gezien het succes van zijn onderzoek, doet Van den Brink een aantal aanbevelingen voor vervolgonderzoek. Zo zou onderzocht kunnen worden wat de optimale tijdsduur van de ondersteuning is en wat het effect van telegeneeskunde is bij andere patiëntengroepen, zoals patiënten met meervoorkomende vormen van kanker, of patiënten met chronische pijn. Ook kan worden gekeken of het systeem de mogelijkheid biedt om patiënten veilig eerder naar huis te laten gaan. Verder zou een kosten-baten analyse gemaakt moeten worden van het invoeren van de telegeneeskunde in de reguliere zorg.