Openbaar Ministerie

Basisschool Haarlem winnaar âwebstrijdâ over criminaliteit en recht

Den Haag / Parket-Generaal, 20 april 2006

Groep 7/8 van de SBO de Satelliet uit Haarlem heeft de âWebstrijdâ ThinkQuest Try Out gewonnen die het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak samen met Kennisnet hadden georganiseerd. Het onderwerp van de wedstrijd was âCriminaliteit en rechtâ. Jongeren in de leeftijd van tien tot veertien jaar werd gevraagd een website te maken waarin ze konden aangeven hoe criminaliteit in de wijk naar hun idee het beste kon worden aangepakt. Inschrijven voor de âWebstrijdâ was mogelijk als groep maar ook als individuele deelnemer.

Een jury heeft uit het totaal van driehonderd inzendingen een voorselectie âindividueelâ gemaakt en de winnende groep gekozen. Door middel van een poll op de ThinkQuest Try Out site van Kennisnet hebben jongeren zelf uit de voorselectie de uiteindelijke individuele winnaars gekozen. De jury bestond uit procureur-generaal Rieke Samson (die onder andere over jeugdzaken gaat), Margo Somsen (officier van justitie), Frank Spreuwenberg (rechter) en Takvor Avedissian (rechter). Donderdagmiddag 20 april zal een officier van justitie de prijs aan groep 7/8 uitreiken.

Winnaars ThinkQuest Try Out:

Winnaars groep: SBO de Satelliet uit Haarlem met hun website âZicht op criminaliteitâ

Winnaar individueel Primair Onderwijs: Aizo van basisschool Het mozaïek uit Delft met zijn website âMaak de wereld beterâ

Winnaar individueel Voortgezet Onderwijs: Mika van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé uit Leeuwarden met zijn website âCustodesâ

De winnende websites en alle overige inzendingen zijn te bekijken op www.thinkquest.nl/tryout.

De kwaliteit van de inzendingen was boven verwachting. Zo hebben jongeren websites gemaakt over diverse onderwerpen over het thema âCriminaliteitâ, zoals winkeldiefstal, de Rechtspraak, DNA-onderzoek en loverboys. Eén van de deelnemers heeft zijn website âMaak de wereld beterâ genoemd, dit âmottoâ komt ook in andere websites terug. Sommige websites waren uitgebreid met discussieplaatsen en enquêtes. De winnaars vielen op door hun originaliteit, creativiteit en toegankelijkheid. Bovendien bleven ze dicht bij de taal van de eigen doelgroep.

De officier van justitie in de VetVerkeerdkrant

In sommige websites die door de jongeren zijn gemaakt over het thema âCriminaliteit en rechtâ wordt ook de officier van justitie genoemd. Een officier van justitie heeft een belangrijke rol bij alles wat met de opsporing en vervolging te maken heeft. Maar wat houdt het werk van een officier van justitie nu precies in? In de laatste VetVerkeerd Krant, de jongerenkrant van het OM, staat de officier van justitie centraal. Hoe word je officier van justitie? En wat is de rol van de officier bij een moordzaak? Zo vertelt jeugdofficier van justitie Lisan Wösten in de krant dat zij in haar werk ziet dat verveling bij jongeren vaak leidt tot vervelend gedrag. Hans Mos, officier van justitie bij het Landelijk Parket, doet uit de doeken hoe hij samen met de politie er voor heeft gezorgd dat een bende cocaïnesmokkelaars wordt opgerold. Natuurlijk kunnen jongeren ook weer reageren op een stelling en wordt er in de VetVerkeerd Krant een spannend boek besproken.

De Strafkamer

Wat voor straf eis je voor een tasjesroof? Of het dealen van drugs? Wat als een verdachte voor de zoveelste maal op zitting staat? Welke overwegingen heeft een officier van justitie bij het bepalen van de eis? In De Strafkamer, een nieuw onderdeel op www.om.nl, kunnen bezoekers van de site in de huid kruipen van de officier van justitie.

De Strafkamer staat vanaf 20 april op www.om.nl > rubriek âU en het OMâ.

Nieuwsgierig? Zaterdag 22 april Open dag van de Rechtspraak

Ben je nieuwsgierig geworden naar het werk van de officier van justitie en de rechter? Op de Open dag van de Rechtspraak die zaterdag 22 april 2006 wordt gehouden kan je nagespeelde strafzittingen bijwonen. Er is ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan de rechter en de officier van justitie over rechtspraak of de cellen bekijken waar verdachten wachten tot hun zitting begint.

De nieuwste VetVerkeerd Krant kan je gratis meenemen, net als de nieuwe algemene folder met als titel âOpsporen en vervolgen, wie doet dat eigenlijk?â Ook zal er een korte film te zien zijn waarin je kan zien waar een officier van justitie zich allemaal mee bezighoudt. Aanstaande zaterdag zijn alle negentien gerechtsgebouwen en paleizen van justitie in Nederland de hele dag geopend voor publiek. Voor adressen kun je kijken op de website www.om.nl.

Zie