Gemeente Berkelland


Wvg-ers in Neede en Eibergen kunnen met VALYS reizen naar Hengelo en Enschede

Wvg-ers in Neede en Eibergen kunnen nu met VALYS reizen naar bestemmingen in Hengelo en Enschede. Hiermee is het probleem opgelost dat deze plaatsen met de Regiotaxi alleen tegen bijbetaling te bereiken zijn. In het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg)) heeft de gemeente de taak te zorgen voor een vervoervoorziening voor de Wvg-doelgroep. Daarom doet Berkelland mee aan het regionale vervoerproject van de Regiotaxi Achterhoek. In combinatie met VALYS zijn bestemmingen in geheel Nederland bereikbaar. VALYS is de naam van het systeem voor het Wvg-vervoer op afstanden boven de vijf zones.

In het kader van de gemeentelijke herindeling is het Wvg-vervoer van Neede per 1 januari 2005 ondergebracht bij Regiotaxi. In Neede was besloten tot het invoeren van een extra (zesde) reiszone voor bestemmingen in Enschede en Hengelo. Deze extra reisoptie strookte niet met het beleid van Ruurlo, Borculo en Eibergen, want bestemmingen in de zesde zone kunnen met VALYS worden bereikt. Berkelland heeft daarom geen zesde reiszone geregeld bij Regiotaxi.

De vervoersmogelijkheden van Regiotaxi en Valys moeten naadloos op elkaar aansluiten. Zonder een overlap, want beide systemen zijn geen concurrenten van elkaar. Maar ook zonder onbereikbare witte vlekken. Dat laatste was echter het geval met bestemmingen in Enschede en Hengelo, vanuit Neede en ook Eibergen. De witte vlek Enschede/ Hengelo is vorig jaar door Berkelland onder de aandacht gebracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit ministerie is als opdrachtgever verantwoordelijk voor het functioneren van Valys. De oplossing is nu dus dat Valys kan zorgen voor de ritten vanuit Neede en Eibergen naar Enschede en Hengelo.

Op basis van de zonekaart van het reguliere openbaar vervoer verzorgt Regiotaxi ritten tot en met vijf zones en Valys vanaf zes zones. Personen met een Wvg-pasje kunnen een apart Valys-pasje aanvragen en beschikken daarmee over een aantal reiskilometers met Valys voor langere reizen.

Omdat Regiotaxi en Valys elkaar aanvullen, zal Berkelland geen gebruik maken van de optie om voor rekening van de gemeente de reismogelijkheden met Regiotaxi voor Wvg-ers uit te breiden met een zesde zone of het aanwijzen van bijzondere bestemmingen daarin.

Mutatiedatum
20/04/2006
Trefwoorden Gehandicaptenzorg, Verkeer