Groenlinks wil duidelijkheid over handelen VWS bij miljoenenfraude GroenLinks

20 april 2006

De interne accountantdienst van het ministerie van VWS heeft jarenlang gewaarschuwd voor gebrekkige procedures rond garantieverleningen. Als daar direct iets mee was gedaan, was de miljoenenfraude die vorig jaar aan het licht kwam, misschien voorkomen. GroenLinks-kamerlid Naïma Azough vraagt de minister om opheldering.

Vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over falende controles bij VWS (20 april 2006)


1. Bent u bekend met het bericht VWS slaat waarschuwingen in de wind in het AD van 20 april jl?


2. Klopt het dat KPMG in haar rapport heeft gesteld dat bij VWS essentiële controlemaatregelen in de procedures rond de garantieverlening ontbraken? Hoe verhoudt deze conclusie zich tot uw antwoord op schriftelijke vragen dat deze schending van de ambtelijke integriteit niet met een nog sterker controlesysteem te ondervangen is?


3. Klopt het ook dat uw interne accountantsdienst van 1999 tot en met 2003 aan de top heeft gerapporteerd dat de procedures voor de garantieverlening onvoldoende werden nageleefd? Waarom is er niet direct actie ondernomen?


4. Is de interne accountantsdienst inmiddels tevreden over de procedures rond de subsidieverlening? Zo nee, waarover zijn zij nog niet tevreden?