Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 april 2006


Vragen van de leden Bussemaker (PvdA) en De Wit (SP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over bedrijven die in vacatures discrimineren op grond van leeftijd


1.

Bent u op de hoogte van het zwartboek van bedrijven die discrimineren op leeftijd, dat is samengesteld door het landelijk meldpunt discriminatie werk en sollicitatie ?


2.

Herinnert u zich de vragen van het lid Bussemaker over leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt en uw antwoorden daarop ?


3.

Wat zijn de resultaten van de in uw antwoorden vermelde scans van vacatureteksten op leeftijdsgrenzen en door wie worden deze scans momenteel uitgevoerd? Kunt u de resultaten van deze scans naar de Kamer sturen?


4.

Komen de gegevens uit deze scans overeen met het aantal gevonden vacatures uit het zwartboek? Wat is uw oordeel over de bevindingen uit dit zwartboek?


5.

Bent u van plan om contact op te nemen met de in het zwartboek genoemde bedrijven en hen te wijzen op de in de vacature gemaakte overtreding?


6.

Welke resultaten heeft de door de CGB opgestelde checklist tot nu toe opgeleverd? Worden de bedrijven die in vacatures discrimineren op grond van leeftijd, nog steeds aangeschreven en van informatie voorzien?


7.

Klopt het dat, ondanks de ingestelde filter, er via het CWI nog steeds vacatures worden geplaatst waarbij sprake is van leeftijdsdiscriminatie? Bent u nu wel bereid nadere afspraken met de verschillende CWI's te maken?


8.

Bent u bereid in een gerichte periode, bijvoorbeeld in de maanden juni en juli, een intensieve scan naar leeftijdsdicriminatie in landelijke en regionale kranten en op internet uit te voeren en de resultaten daarvan, aangevuld met een lijst van gescande bronnen, naar de Kamer te sturen?


Met deze vragen sturen mee het betreffende zwartboek.
Kamerstuknummer 2162, ingezonden op 29 juni 2005.


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl