Time : 14:29:41
Date : 20 April 2006
Sender Name: European Copper Institute

Stijging van de koperprijzen

Schets van de evolutie van het gebruik van koper in de wereld De belangrijkste economische sectoren die koper gebruiken De recyclage-oplossing

Sinds 1970 is het gebruik van koper in de wereld meer dan verdubbeld en eind 2005 was het opgelopen tot 20 miljoen ton. Vandaag worden de behoeften voor 70% ingevuld door de productie van de mijnen en voor 30% door recyclage. De elektriciteits- en energiesector is goed voor 2/3 van de vraag: als best geleidend metaal na zilver is koper onmisbaar voor elektrische en elektronische toepassingen. De bouw komt op de 2e plaats met ¼ van het wereldwijde gebruik (leidingen, daken en gevels van koper).

Een constant groeiende wereldmarkt, gedomineerd door Europa en China Op wereldvlak werd in 2005 gebruikgemaakt van 20 miljoen ton koper, terwijl dat in 1970 nog minder dan 10 miljoen ton was. De wereldwijde vraag naar koper steeg de afgelopen 10 jaar met 37% (1) en alleen al in 2004 met 5,4%. Europa is de belangrijkste gebruiker van koper en neemt 29 % van de wereldwijde vraag voor zijn rekening, met een groei van 14 % in de periode 1995-2005. Het krijgt evenwel concurrentie van China, dat sinds 2002 de grootste gebruiker van koper in de wereld is. In 2005 bedroeg het aandeel van China in het wereldwijde gebruik van koper 23 %, tegen 9 % tien jaar eerder1. Vorig jaar nam de vraag toe in Rusland en Turkije, alsook in de meeste landen die willen toetreden tot de Europese Unie.

De belangrijkste sectoren die koper gebruiken : de energiesector en de bouw
Het kopergebruik in Europa is als volgt verdeeld:

- Elektriciteit en energie (met inbegrip van draden en kabels in de bouw) : 65 % ;

- Bouw (met inbegrip van architectuur en buizen) : 25 % ;
- Vervoer : 7 % ;

- Varia (munten, design, beeldhouwkunst, enz.) : 3 %.

Het feit dat zoveel koper wordt gebruikt in de elektriciteits- en energiesector, komt omdat koper - na zilver - de beste geleider van elektriciteit is. Het vervult een sleutelrol in de productie en distributie van energie en in een doeltreffender energieverbruik, voor zowel traditionele als vernieuwbare energie.

Recyclage neemt hoge vlucht
In tegenstelling tot andere grondstoffen is koper eindeloos volledig recycleerbaar, zonder dat de kwaliteit of doeltreffendheid vermindert. Op wereldschaal worden vandaag 30% van de behoeften gedekt door de recyclage van afval dat koper bevat (kranen, huishoudtoestellen, computer- en elektronica-apparatuur...). In Europa haalt de industriële keten zo'n hoog rendement en is koper zo gemakkelijk te recycleren dat in 41 % van de behoeften kan worden voorzien door recyclage.

Meer over de plaats van koper in de economie

De herkomst van koper
Koper is een metaal dat van nature aanwezig is in de aardkorst en essentieel is voor de ontwikkeling van het leven. Het is het oudste metaal in de geschiedenis van de mensheid: de eerste muntstukken van koper in het bezit van de mens dateren van 8700 jaar v.C. De natuurlijke koperreserves in de wereld worden momenteel op 2,3 miljard ton geraamd.

Koper in elektrische en elektronische apparaten
Computers en andere elektronische toestellen zoals draagbare telefoons bevatten gemiddeld 5 tot 18% van hun gewicht in koper. Het zit ook in kabels, stekkers, transformators, spoelen en motoren van ventilators. In de VS bestrijkt het koperen ADSL-netwerk een afstand van 3 miljard km, dit is bijna 7.800 keer de afstand van de aarde tot de maan. Wat energie betreft, wordt koper onder meer gebruikt in industriële motoren met hoog rendement, zonnepanelen en windmolens (een windmolen van 1 MW bevat 4,4 ton koper).

Koper in de bouw
Het gebruik van koper in de architectuur kent een echte boost: in Frankrijk is deze markt in 15 jaar tijd verzesvoudigd. Zo wordt koper tegenwoordig gebruikt voor ongeveer 10% van de metalen daken. Doordat koper van nature bacteriën bestrijdt, is het ook het meest gebruikte materiaal voor de renovatie van waternetwerken; het wordt onder meer aangewend voor het vervangen van leidingen van lood.

(1) Bron : International Copper Study Group, (www.icsg.org)

Over het European Copper Institute :
Het European Copper Institute is een joint venture tussen de voornaamste koperproducenten op wereldvlak (vertegenwoordigd door de International Copper Association, Ltd.) en de Europese koperindustrie. Het heeft als opdracht in heel Europa de voordelen van koper voor de moderne samenleving te promoten via zijn zetel in Brussel en een netwerk van elf kantoren die informatie verstrekken over koper.

www.eurocopper.org,

European Copper Institute
Christian de Barrin
Dir. communicatie
Tel. +32 2 777 70 82
GSM : +32 476 30 99 60
cdb@eurocopper.org

Perscontacten
Ogilvy Public Relations
Evelyn Gessler
Tel. : +32 2 545 65 47
GSM: +32 475 23 53 92
evelyn.gessler@ogilvy.com