Gemeente Den Helder

20-04-2006
Proef tegen wortelopdruk door bomen

Boomwortels die de bestrating omhoogdrukken is een veelvoorkomend probleem in onze gemeente. Ook het verzakken van bestrating rondom nieuw aangeplante bomen is een steeds terugkomend probleem. We zijn daarom op zoek gegaan naar een goede oplossing die zowel het opdrukken als het verzakken van bestrating tegengaat. Een recent ontwikkelde methode hiervoor is het Permavoid-systeem. Bij wijze van proef zijn onlangs drie bomen volgens deze methode geplant op de parkeerplaats aan de Sportlaan.

Het systeem bestaat uit het aanbrengen van vochtdoorlaatbare platen (zgn. permavoid platen) direct onder de bestrating. Deze platen verdelen de druk en gaan daarmee het verzakken tegen. Daarnaast creëren de platen een tweede maaiveld en gaan daarmee de wortelopdruk tegen. Onder de platen wordt bomenzand toegepast met de daarbij behorende beluchting om de groeiomstandigheden voor de bomen in een stadssituatie optimaal te maken. Deze methode is alleen toepasbaar bij de aanleg van nieuwe bomen.

De proefsituatie op het parkeerterrein Sportlaan bestaat uit drie plantgaten die op de traditionele manier en drie plantgaten die volgens de nieuwe methode zijn aangelegd. Door de proef op deze manier uit te voeren kunnen we duidelijk zien wat de effectiviteit is van de nieuwe methode.

Natuurlijk hopen we dat het zal resulteren in een ideaal beeld waarbij de onderhoudswerkzaamheden geminimaliseerd kunnen worden en er een straatbeeld ontstaat zonder bulten en kuilen rondom bomen. De verwachting is dat we over een aantal jaar een goed beeld hebben van de resultaten van deze methode.