Ingezonden persbericht


OS Bijlmer uit Amsterdam sportiefste school van Nederland

Scholen vallen in de prijzen op Dag van School en Sport in Nationale Sportweek

Anrhem- 20 april 2006 - Vandaag was het de Dag van School en Sport in de Nationale Sportweek. In Hotel en Congrescentrum Papendal in Arnhem werd de prijs voor de sportiefste school van Nederland uitgereikt aan OS Bijlmer uit Amsterdam. De school ontving uit handen van Erica Terpstra en Stephan Brady, de Australische ambassadeur, de hoofdprijs: een cheque van E 6000,- en deelname aan een uitwisselingsprogramma met Australië voor 12 leerlingen. Ook maakten Jochem Uytdehaage en Jochem van Gelder vandaag bekend welke scholen de leukste Nationale Sportweek-activiteit hebben georganiseerd: basisschool 't Valkhof uit Barneveld en het Liemers College in Zevenaar.

Er waren vijf scholen genomineerd voor de titel sportiefste school van Nederland: het Almende College uit Silvolde, het Ashram College uit Alphen aan den Rijn, het Beatrix College uit Tilburg, OS Bijlmer uit Amsterdam en Scholengemeenschap Tabor uit Hoorn. Vandaag moesten alle scholen zich op Papendal op een creatieve en sportieve manier presenteren aan een jury. In deze jury had onder anderen Henk Gemser zitting namens NOC*NSF. "OS Bijlmer stimuleert, met een zeer gemotiveerd team van directieleden en docenten, leerlingen met diverse culturele achtergronden om te gaan sporten. OS Bijlmer werkt met verschillende sportverenigingen uit Amsterdam samen. Zo maken de leerlingen kennis met tal van sporten", aldus Henk Gemser. De presentatie was in handen van Sipke Jan Bousema. De winnende school mag als beloning op 3 juni naar Australië om drie scholen te bezoeken.

Leukste Nationale Sportweek-activiteiten
Vandaag werd ook bekendgemaakt welke basisschool en voortgezet-onderwijsschool de leukste Nationale Sportweek-activiteit hebben georganiseerd. De winnende basisschool is OBS 't Valkhof uit Barneveld. Deze school werkt in de Nationale Sportweek samen met alle sportverenigingen in Barneveld. De leerlingen kunnen daardoor kennismaken met paardrijden, tennis, voetbal, tae-bo, judo en turnen en meedoen aan kidsdance-clinics. Jochem Uytdehaage overhandigde de prijs (een waardecheque van de firma Nijha voor sportmaterialen ter waarde van E 5.000,-) en verzorgde daarna een skeelerclinic, samen met Kai Bloetjes, een schaatstalent van de Stichting Sporttop. De tweede prijs in het basisonderwijs is voor de Stichting Katholiek Onderwijs in Hulst. Deze school krijgt een volledig verzorgde sportdag van de Johan Cruijff Foundation. Tijdens deze sportdag ervaren de leerlingen hoe het voor minder valide kinderen is om te sporten.

In het voorgezet onderwijs ging de prijs naar het Liemers College uit Zevenaar. Deze school heeft een nordic-walking-sponsorloop georganiseerd. Ruim 800 leerlingen liepen 10 km van Aerdt naar Zevenaar met zelfgemaakte nordic-walking-stokken. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar een school in Afrika. Het Liemers College ontving uit handen van Jochem van Gelder, Nationale Sportweek-ambassadeur van de Dag van School en Sport, een cheque van E 5000,- voor sportmaterialen.

Nationale Sportweek 2006
Dit jaar vindt de Nationale Sportweek voor de derde keer plaats. Van vrijdag 14 april tot en met zaterdag 22 april staat heel Nederland in het teken van sport. Overal vinden wedstrijden, toernooien, demonstraties en vele andere sportactiviteiten plaats. Iedereen kan zo zelf zien en ervaren hoe leuk het is om te sporten, en dat er voor iedereen een passende sport is die in de buurt te beoefenen is. Vele BN'ers treden op als ambassadeur van de Nationale Sportweek. Zij geven het goede voorbeeld omdat zij ondanks hun drukke agenda toch tijd vrijmaken om te sporten.

Dit jaar staat voor het eerst elke dag een bepaalde tak van sport centraal. De betrokken sportbonden organiseren op 'hun' dag gezamenlijk een verrassend en sportief evenement. De Dag van School en Sport werd mogelijk gemaakt door de KVLO (Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding) en een alliantie van NOC*NSF, het Ministerie van OCW en het Ministerie van VWS: School en Sport Samen Sterker. Omdat jong geleerd oud gedaan is, willen deze partijen het sporten al op school stimuleren. Een peiling van onderzoeksbureau GfK toont aan dat op dit moment slechts 68% van de kinderen tussen de 6 en 11 jaar lid is van een sportvereniging. Bij de kinderen tussen de 12 en 17 jaar is dit percentage 56%).

Na de Dag van School en Sport volgen nog de volgende dagen en landelijke evenementen:
- 21 april - Dag van de Gymnastische Sport (recordpoging 'langste rups')
- 22 april - Dag van de Fietssport (snelheidsrace tussen wielrenners en vliegtuig op Schiphol met onder meer Bas Muijs)

McDonald's hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Nationale Sportweek is McDonald's. McDonald's laat graag zien dat bewust leven - gevarieerd eten en voldoende bewegen - leuk én makkelijk kan zijn. De Nationale Sportweek bewijst dat er voor iedereen een leuke, passende sport dichtbij is en McDonald's laat zien dat er voor iedereen een passend menu is, dat je kunt baseren op uitgebreide voedingsinformatie. Begin april breidde McDonald's het assortiment opnieuw uit met nieuwe salades. Tijdens de Nationale Sportweek vinden bij 18 McDonald's restaurants CIOS Sportclinics plaats. Gasten van McDonald's kunnen tijdens deze clinics van CIOS-studenten kennismaken met tal van sporten.


---