LTO Noord

Persbericht:Inzameling Klein Gevaarlijk Afval (KGA) levert in drie jaar bijna 28.000 kilo afval op

Eind april 2006 stopt het project âKlein Gevaarlijk Afvalâ (KGA) dat in 2003 in zuidoost-Friesland van start ging. In maart vond de laatste ophaalronde plaats. Tijdens deze inzameling is 10.771 kilo KGA opgehaald bij de 138 deelnemers. In de afgelopen drie jaar is er in totaal 27.784 kilo klein gevaarlijk afval ingezameld.

Verantwoorde manier

Onder KGA wordt verstaan: oliehoudend afval, loodaccuâs, verfresten, bestrijdingsmiddelen, batterijen, spuitbussen, TL-lampen, olieresten, koelvloeistof enz. Als gevolg van veranderingen in de wet- en regelgeving rond dit afval, werd het de afgelopen jaren steeds moeilijker om dit op een verantwoorde manier af te voeren.

Afgewerkte olie

De gemeentelijke depots raakten overvol. Vanuit milieuoogpunt bleek een geregistreerde afvoer wenselijk. Daarom hebben LTO Noord, de Provincie Fryslân en de ROM-gemeenten in zuidoost- Friesland begin 2003 het initiatief genomen voor dit project. De 138 deelnemende agrarische deelnemers konden door middel van een abonnement, het klein gevaarlijk afval op hun bedrijven verantwoord én tegen een aantrekkelijk tarief af laten voeren. De afgelopen jaren is met name het aantal liters afgewerkte olie dat is ingezameld verdubbeld van 2477 kg in 2004 tot 5465 kg in 2006.

Donderdag 20 april 2006