Gemeente Gouda


persbericht: incidentele tegenvallers drukken financieel resultaat (20/4/2006)

realiseren van programmapunten stemt tot tevredenheid

Het jaar 2005 wordt, in financiële zin, gekenmerkt door een aantal incidentele financiële voordelen die worden overschaduwd door enkele omvangrijke incidentele financiële nadelen. In het totaal bedraagt het jaarresultaat 2005 - e 7 mln. Het afgelopen jaar is een aantal belangrijke mijlpalen gerealiseerd. Het college is trots op de behaalde resultaten.

Het negatieve resultaat wordt voor een deel (e 2,8 mln.) veroorzaakt doordat het college heeft besloten de voorzieningen voor grondexploitaties te verhogen om zodoende bouwontwikkelingen te bespoedigen. Daarnaast is het budget voor bedrijfsvoering, met name door de noodzakelijke inhuur van specialisten, met e 2,7 mln. overschreden. Tot slot zijn er minder panden verkocht dan was gepland (e 1,5 mln.). Een deel van de geplande opbrengst van verkoop van panden zal in 2006 worden gerealiseerd. Het negatieve resultaat komt ten laste van de algemene reserve van de gemeente. Dit vermogen is voldoende om deze risicos op te vangen.

Het stemt tot tevredenheid dat het aantal bijstandscliënten in 2005 fors is teruggedrongen. Het gemeentelijk beleid op het terrein van arbeid en inkomen lijkt vruchten af te werpen. Vergelijking met andere (vergelijkbare) gemeenten laat zien dat de terugloop in het aantal cliënten in Gouda proportioneel hoger is.

In de sfeer van de ruimtelijke ontwikkeling, het bouwen, is in het afgelopen jaar een aantal projecten dichter bij uitvoering gekomen. Kranen in de stad, een motto van het college, komen er aan. De vaststelling van de grondexploitaties voor Spoorzone en Business Park Gouda zijn hiervan voorbeelden. De unanieme besluitvorming rondom het Huis van de Stad vormt een mijlpaal voor de ontwikkeling van de stad. Voor Gouda en de regio is de vaststelling van het Intergemeentelijk Structuurplan voor de Zuidplaspolder van belang. De uitwerking van dit plan bepaalt de toekomst van de regio in het algemeen en de ontwikkelingsmogelijkheden van Gouda in het bijzonder.

Eén van de speerpunten van het beleid, de schone stad, heeft in het vorig jaar een belangrijke impuls gekregen met het uitvoeren van de
1-meting die tot doel heeft de kwaliteit van de openbare ruimte vast te stellen. Uiteraard is met het uitvoeren van de meting de stad niet schoner geworden. De meting bood wel de mogelijkheid redelijk precies vast te stellen op welke plekken we het meest effectief aan de slag kunnen om de gestelde resultaten snel te bereiken. Hiermee, en uiteraard met de extra financiële middelen die zijn ingezet, kunnen we de grootste ergernissen van bewoners (hondenpoep, zwerfvuil en kauwgom) in een beperkte periode aanzienlijk terugdringen en dragen we bij aan de tevredenheid van burgers.

Bij de uitvoering van het veiligheidsbeleid boeken we vooruitgang, maar niet op alle punten. Zo loopt het aantal geweldsmisdrijven terug en is het gevoel van onveiligheid van bewoners iets teruggedrongen. Daar staat de stijging van het aantal auto-inbraken tegenover. Veiligheid blijft dus hoge prioriteit houden. We zetten in de komende periode, op basis van de resultaten, specifieke maatregelen in zonder de aandacht op de andere veiligheidsaspecten te verslappen.

De dienstverlening aan burgers is goed zo blijkt uit enquêteresultaten. Het openen van een verbreed loket zorg en welzijn draagt er toe bij dat burgers, op één plek, nog beter kunnen worden bediend.

Als het gaat om de harde cijfers dan constateert het college dat in 2005 bijna 80% van de producten (beleidsnotities, maar vooral ook de uitvoering van een veelheid aan projecten en andere werkzaamheden), die aan de raad zijn toegezegd, ook daadwerkelijk is gerealiseerd. Ook zijn tussentijds producten toegevoegd en uitgevoerd (bijvoorbeeld de Nota Hoogbouw). Dat is aanzienlijk meer dan in de voorgaande jaren en dat stemt dus tot tevredenheid.

Samenvattend kan worden gesteld dat in het afgelopen kalenderjaar een groot aantal ontwikkelingen en projecten van de grond is gekomen. We stellen echter gelijktijdig vast dat met die noodzakelijke ontwikkelingen aanzienlijke investeringen zijn gemoeid.

De gemeenteraad wordt gevraagd de jaarstukken 2005 in de commissie op 17 mei en haar vergadering van 31 mei vast te stellen en kennis te nemen van het accountantsrapport en de reactie van het college daar op.