Gemeente Enschede

Toezicht bodemsanering in Enschede verbeterd

donderdag 20-04-2006

Uit een recent onderzoek van de VROM-Inspectie is gebleken dat het toezicht op bodemsaneringen bij de gemeente Enschede in 2005 duidelijk verbeterd is, vergeleken met 2004. Desondanks heeft de inspectie de toezichttaak van de gemeente Enschede in 2005 nog niet als voldoende beoordeeld. Dit onderzoek is in opdracht van het Ministerie van VROM uitgevoerd bij 19 grote gemeenten in Nederland. De VROM-Inspectie heeft in 2004 al geconstateerd dat toezicht en handhaving bij de uitvoering van bodemsanering in Nederland beter kan.

De gemeente Enschede is verantwoordelijk voor de voortgang van de bodemsaneringsoperatie in Enschede en voert daarom toezicht uit op de binnen de gemeente uitgevoerde bodemsaneringen. De Enschedese burger moet erop kunnen vertrouwen dat de bodem geen gezondheidsrisico vormt en dat op dit vlak verantwoord wordt omgegaan met overheidsgeld. Vanwege de grote geldbedragen die gemoeid zijn met bodemsaneringen en het hergebruik van grond vindt de gemeente Enschede goed toezicht op bodemsaneringen en het hergebruik van grond van groot belang.

De inspectie constateert dat de toezichttaak op bodemsaneringen binnen de gemeente Enschede in 2005 duidelijk is verbeterd in ten opzichte van 2004 en dat de gemeente organisatorisch een goede basis heeft gelegd. Hierbij spelen onder meer functiescheiding, informatievoorziening en de programmatische aanpak van het toezicht een rol. Enschede werkt aan een continue verbetering van de kwaliteit van haar handhavingstaken.

De VROM-Inspectie heeft voor de gemeente Enschede een aantal aanbevelingen geformuleerd, waarvan de meeste reeds in 2005 zijn geïmplementeerd. De aanbevelingen betreffen vooral de werkwijze en de juridische kanten van bodemsanering. Zo worden voortaan alle bodemsaneringen bezocht en is voor langdurige bodemsaneringen extra aandacht. Hiermee zal de gemeente in 2006 naar verwachting volledig aan het gewenste landelijke niveau voor bodemhandhaving voldoen.


---