Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

20-4-2006

Het ministerie van VROM heeft het bedrijf Van Eijk in Leiden opdracht gegeven de sloop te hervatten van de voormalige chemicaliëntanker de Sandrien. De sloop zal circa acht maanden in beslag nemen. Met de voorbereiding wordt zo snel mogelijk begonnen.

De voormalige sloper van het schip, Amsterdam Ship Repair (ASR), ging in mei 2005 failliet. Sanering en sloop van de chemicalientanker kwamen daardoor stil te liggen. De Sandrien is in februari 2001 door de VROM-Inspectie in de haven van Amsterdam aan de ketting gelegd. Het schip, waarin asbest is aangetroffen, was onderweg naar India om daar gesloopt te worden. In India verwijderen arbeiders alle materialen, waaronder asbest, zonder bescherming met alle consequenties voor mens en milieu.
Het schip wordt gesloopt in de haven van Amsterdam aan een stuk kade waar ook een ander sloopschip ligt, de Otapan. De dienst Domeinen (van het ministerie van Financiën) zoekt voor dit schip nog een verantwoorde oplossing. Beide schepen vormen geen bedreiging voor de volksgezondheid.