Unicef



Peruaanse ouders op zwangerschapsles 20 april 2006, Lamay, Peru - Kersverse ouders in het Andesgebied in Peru krijgen sinds kort voorlichting om ervoor te zorgen dat hun kind de eerste jaren overleeft en zich beter ontwikkelt. In verschillende dorpjes zijn een soort consultatiebureautjes opgezet, waarin mannen leren goed voor hun zwangere vrouw en kind te zorgen en vrouwen leren hoe de baby te voeden.

Elk jaar sterven in Peru ongeveer 1.200 moeders na een bevalling. Geschat wordt dat 18.000 kinderen sterven voor ze 5 jaar oud zijn, waarvan 80 procent tijdens het eerste jaar. Ongeveer 25 procent van de geschatte 750.000 kinderen onder de 5 jaar is onderontwikkeld. De cijfers liggen gemiddeld hoger in de arme, minder ontwikkelde (plattelands)gebieden, dan in de steden.

Eiwittekort
De sterfte en onderontwikkeling onder moeders en kinderen is vaak onnodig. De oorzaak ligt veelal in de manier van verzorging en in de verkeerde voeding. Baby's hebben vaak een tekort aan eiwitten en ijzer, dat zich al tijdens de zwangerschap ontwikkelt. Moeders krijgen geen voorlichting en weten weinig over prenatale zorg voor hun baby.

Diana was 16 jaar toen ze in de hoofdstad Lima Evaristo ontmoette en van hem zwanger raakte. Ze was er op zoek naar werk, maar keerde tevergeefs terug naar Lamay, een plattelandsdorpje in het district Cascabamba in de Andes.

Diana probeerde haar zwangerschap zoveel mogelijk voor haar familie verborgen te houden, totdat ze Evaristo tegenkwam die haar geheim ontdekte en met haar trouwde. De ouders kunnen zich niet herinneren hoe groot en zwaar de baby was, maar weten wel dat hun zoontje John 'erg klein' was. "We weten achteraf zeker dat het ondervoed was", aldus de ouders.

Goede start
Dat komt omdat Diana en Evaristo hebben meegedaan aan het programma Buen Inicio, ofwel Goede Start. Het programma zorgt ervoor dat in elk dorp of gemeenschap een aantal mensen wordt opgeleid tot gezondheidspromotor of adviseur. Zij geven zwangere vrouwen en hun mannen voorlichting over hoe om te gaan met de zwangerschap. Ze geven tips over voeding en over hoe een zwangerschap verloopt. Ook geven ze advies hoe ze de baby na de geboorte het beste kunnen verzorgen.

Evaristo is zo'n gezondheidspromotor. "In het begin was het moeilijk de aanbevelingen te accepteren, omdat een aantal ervan in strijd waren met onze tradities", legt hij uit. Maar sinds hij, zijn vrouw en de autoriteiten van de gemeenschap in het dorp hebben gezien wat de tips met de ontwikkeling van het kind doen, zijn ze overtuigd.

Hun tweede kind, Dilver, is daarvan het bewijs. Hij is goed van lengte en gewicht. Hij is amper 3 maanden oud, maar zijn levendigheid verrast het hele dorp. "Straks zal hij zijn broer de les gaan lezen," zegt Evaristo trots.