Gemeente Den Haag

Ondertekening convenant Collectieve Briefing Binnenstad

Particuliere beveiligingsbedrijven, HTM medewerkers en politieagenten van bureau Jan Hendrikstraat gaan drie keer per week informatie uitwisselen over winkeldieven en overlastgevers in de Binnenstad. De collectieve briefing is een actiepunt uit het Keurmerk Veilig Ondernemen Binnenstad.

Politie, beveiligers van de HTM, en particuliere beveiligingsbedrijven beschikken samen over een schat aan informatie over onder andere winkeldieven en overlastgevers. Met behulp van een collectieve briefing gaan de partijen deze informatie nu structureel uitwisselen. Ze komen daarvoor drie keer per week bij elkaar. Er worden foto's getoond en gegevens uitgewisseld over bijvoorbeeld opgepakte of vrijgekomen veelplegers. Met de collectieve briefing kan ook informatie uitgewisseld worden over vermiste personen of evenementen in de Binnenstad. De partijen gaan zorgvuldig om met de informatie. De collectieve briefing voldoet aan de voorwaarden die het College Bescherming Persoonsgegevens stelt.

Op 24 april leggen de partijen, waaronder het Openbaar Ministerie, de samenwerking vast in een convenant. Burgemeester Deetman zal namens de gemeente zijn handtekening plaatsen.

Vorig jaar voerden ondernemers op de Grote Markt en Grote Marktstraat met succes een collectief winkelverbod in voor winkeldieven en overlastgevers. Daarna startten parkeergarages in de Binnenstad met een collectief toegangsverbod voor autokrakers. De resultaten zijn zichtbaar. Eind 2005, een jaar na de start van het Keurmerk Veilig Ondernemen Binnenstad, noteerde politiebureau Jan Hendrikstraat zeven procent minder aangiften van winkeldiefstal, een afname van veertig procent van aangiften van tasjesroof en een daling van het aantal aangiften van autokraken met vijfenveertig procent.

Ook de collectieve briefing is een actie uit het Keurmerk Veilig Ondernemen Binnenstad. Een samenwerkingsverband van gemeente, politie en ondernemers. In november vorig jaar wonnen het collectief winkelverbod, het parkeergarageverbod en de collectieve briefing samen de regionale Veiligheidsprijs 2005. Het Keurmerk Veilig Ondernemen is bedoeld om gezamenlijk de veiligheid in winkelgebieden structureel aan te pakken en te verbeteren. Meer informatie over KVO-Binnenstad: www.binnenstad-denhaag.nl.

Veiligheidsplan
Veilig ondernemen is onderdeel van het veiligheidsbeleid van de gemeente Den Haag. Doel is een duidelijke afname van criminaliteit en overlast en een verbetering van het veiligheidsgevoel van de Hagenaar. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer één. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden.