Vrede van Utrecht: cultuur in een politiek-maatschappelijke context

Met o.a. Goran Bregovic, Merlijn Twaalfhoven, György Konrád, Frits Bolkestein

UTRECHT, 20060310 -- Enkele hoogtepunten dit jaar: Een opening in april met een muzikale dialoog door Merlijn Twaalfhoven met musici uit het verdeelde Cyprus en een uniek optreden door Goran Bregovic, waarbij moskee, kerk en synagoge in één concert samenkomen. De eerste Descartes-lezing met György Konrád en Frits Bolkestein over het Idee Europa in mei. Nieuw in juni Festival Nieuwe Grond dat de dialoog aanwakkert tussen jonge Europese kunstenaars en politici. In september de manifestatie Kunst in Oorlog. In november een internationaal Community Arts Festival.


Vandaag heeft de Vrede van Utrecht het programma van 2006 gepresenteerd in De Leeuwenbergh in Utrecht. Rode draad in het nationale en internationale programma is de relatie tussen cultuur en actuele maatschappelijke thema's als oorlog en vrede, conflict en dialoog. Deze maatschappelijke oriëntatie maakt Vrede van Utrecht tot een in Nederland unieke culturele manifestatie. Vrede van Utrecht is een initiatief van gemeente en provincie Utrecht en is samengesteld onder leiding van Henk Scholten, intendant voor Vrede van Utrecht. Hieronder enkele hoofdpunten uit het programma.

April: Opening 2006: conflict en verzoening
Donderdag 20 t/m zondag 23 april start de Vrede van Utrecht met Opening 2006 rond het thema conflict en verzoening. Op diverse manieren wordt het dialoog tussen verschillende culturen aangegaan. Het programma opent op donderdag 20 april in de Domkerk met Echoes across the Divide van Merlijn Twaalfhoven. Een muzikale dialoog tussen Turks-Cypriotische en Grieks-Cypriotische koren samen met zangers, scholieren en musici uit de diverse culturen die Utrecht rijk is. Het programma sluit af op zondag 23 april met het unieke concert My heart has become tolerant, een optreden van Goran Bregovic in muziekcentrum Vredenburg, waarmee moskee, kerk en synagoge in één concert samen komen. Curator van dit programma is Han Bakker.

Mei: Györgi Konrád, Frits Bolkestein
De Hongaarse schrijver György Konrád houdt op 9 mei 2006, de Dag van Europa, de eerste Descartes-lezing over het Idee Europa. Europa staat in het brandpunt van de belangstelling, maar hoe is het met de idealen die aan de wieg van het Europa van nu stonden? Waar staat Europa nu cultureel? De lezing wordt beantwoord door Frits Bolkestein, voormalig Europees Commissaris voor Interne markt en Belastingen en politicus van de VVD.

Juni: festival Nieuwe Grond
Een nieuw festival in Europa waar kunst, cultuur, politiek en samenleving bij elkaar komen. Nieuwe Grond zoekt samenwerking en draagvlak met denkers en bestuurders, en wakkert de dialoog aan tussen kunstenaars en politici. Het wil een beeld schetsen van een nieuwe generatie makers. Het is dé plek waar zij zich kunnen presenteren met kleine exposities, voorstellingen, performances en multimedia presentaties. Daarnaast is Nieuwe Grond een werkfestival; een belangrijk onderdeel van het festival zijn intensieve workshops voor jonge makers en studenten door internationale theatermakers en kunstenaars. Artistiek leider van Nieuwe Grond is Jeffrey Meulman (voorheen directeur Huis en Festival a/d Werf).

September: Kunst in Oorlog
In de tweede helft van september organiseert Vrede van Utrecht samen met de dan 65-jarige Stadsschouwburg Utrecht de manifestatie 'Kunst in Oorlog'. Centraal staat de betekenis van kunst in een oorlogsituatie en de vraag hoe kunst bijdraagt aan het verwerken van oorlog. Het programma opent met een uitvoering door de Nederlandse Bachvereniging van Utrecht Te Deum dat Händel speciaal ter gelegenheid van de ondertekening van de historische Vrede van Utrecht in 1713 gecomponeerd heeft. Theaterfirma Growing Up in Public gaat in première met De kleine patriot, een theatrale biografie van NSB-leider Anton Mussert. Kunst in Oorlog kijkt ook over de grenzen. Kunstenaars uit Sarajevo, Belgrado, Prishtina, Beiroet, Ramallah en Tel Aviv tonen hun werk naast dat van Nederlandse vakgenoten.
Chris Keulemans (schrijver/journalist, voorheen directeur van De Balie) heeft dit programma samengesteld.

November: Community Arts Festival en Küba van Kutluð Ataman
Uitingsvormen van 'gemeenschapskunst' veroveren in Nederland meer en meer een eigen plek. Community Art vormt dan ook een rode draad door het Vrede van Utrecht programma. Van 22 t/m 26 november organiseert Vrede van Utrecht een internationale ontmoeting, waarbij het onderzoek naar theatrale maakprocessen op dit gebied en de presentatie van voorstellingen en projecten centraal staan.
Ook presenteert de Vrede van Utrecht Küba, de video-installatie van de Turkse kunstenaar Kutluð Ataman. Op 40 oude TV toestellen vertellen bewoners van de wijk Küba over hun leven in één van de sloppenwijken van Istanbul. Misdadigers, drugverslaafden, tienerdelinquenten, godsdienstige extremisten en de allerarmsten leven er naast elkaar.

Vrede van Utrecht in 2005: 50.000 bezoekers!
2005 was voor Vrede van Utrecht een goed jaar. Het programma van 2005 is zowel inhoudelijk als gemeten naar de publieke belangstelling succesvol verlopen: bijna 50.000 bezoekers telde de activiteiten van Vrede van Utrecht dit eerste jaar van haar bestaan. Veel programmaonderdelen zoals de opera Dido en Aeneas en de voorstelling Agents and Assets van de LAPD trokken ook ruime aandacht van de media en in een aantal gevallen (Utrecht Manifest, Fort Europa, IETM Utrecht) zelfs ook internationaal. Voor de huisstijl ontving ontwerpbureau DieTwee de Nederlandse Designprijs.

WWW.VREDEVANUTRECHT.NL




Vrede van Utrecht