Seminar Waarheid en religie met Ger Groot, Dick Pels en Erik Borgman

RAVENSTEIN, 20060410 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert op 20 april 2006 het seminar Waarheid en religie. Het seminar stelt de explosieve combinatie van waarheid en religie aan de orde. Het seminar vindt plaats in Studiecentrum Soeterbeeck, Elleboogstraat 2 te Ravenstein, van 13.00 tot 17.00 uur.


Ger Groot, docent Wijsgerige Antropologie aan de Erasmus Universiteit en filosoof,stelt dat religieuze waarheden zich buiten het begripsvermogen van mensen aandienen. Religieuze waarheid is te omschrijven als onredelijk en radicaal anders. De Islam geeft aan waarin dat andere bestaat. De gelovige hoeft in die traditie niet zozeer op een bepaalde manier te denken maar eerder op een voorgeschreven wijze te handelen. Religieuze waarheid is te vinden in de handelingen van gelovigen en niet in de theologie of het innerlijk van een individu.

Dick Pels, publicist en politiek commentator, pleit voor een nieuwe linkse religiekritiek. De kritiek sluit aan bij de relativistische elementen in de Verlichtingstraditie. Zijn relativisme verzet zich tegen alle harde zekerheden van het geloof en ongeloof. Hij verwerpt openbaringsgeloof maar verzet zich ook tegen de verabsolutering van wetenschappelijke waarheid.

Erik Borgman, theoloog, dominicaan en directeur van het Heyendaal Instituut van de Radboud Universiteit, keert zich fel tegen het relativisme van Dick Pels. Te veel waarheden en zeker te veel religieuze waarheden worden gerelativeerd. In het verzet en de verontwaardiging over schendingen van de menselijke waardigheid is geen ruimte voor relativering. Hij wil vanuit religieuze waarheden op het scherp van de snede discussiëren over wat ons heilig is en moet zijn.

Voor meer informatie en prijzen zie www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/waarheidenreligie (024) 361 55 55.




Soeterbeeck Programma