Gemeente Zwolle

Expo Europan8: internationale architectuur in Zwolle


Datum uitgave: 18-04-2006
In het gemeentelijk Informatiecentrum in het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) worden van 20 april t/m 4 mei de ontwerpen geëxposeerd die zijn ingezonden voor het Zwolse project van de internationale architectuurprijsvraag Europan8.

De Zwolse opdracht was om een transferiumgebouw te ontwerpen met plaats voor allerlei stedelijke voorzieningen, die de wijken Stadshagen en Westenholte met elkaar verbindt. Veertien jonge, internationale architectenteams hebben zich over deze opdracht gebogen en een conceptontwerp ingediend. Het winnende concept vormt het uitgangspunt voor de ontwikkeling van een definitief ontwerp.

Prijsvraag
De internationale organisatie Europan organiseert om de twee jaar een prijsvraag op het gebied van architectuur en stedenbouw, dit jaar voor de achtste keer. Jonge architecten en stedenbouwkundigen uit heel Europa worden uitgenodigd om oplossingen aan te dragen voor reële locaties, die beschikbaar worden gesteld door opdrachtgevers en gemeenten door heel Europa. Met de studieopdracht voor de locatie Tippe Zuid/Noordschil Westenholte was Zwolle dit keer één van de vijf Nederlandse opdrachtgevers.

'Crossfader' wint
Het winnende ontwerp voor het transferiumcomplex heet 'Crossfader' en is van vier jonge ontwerpers van het Duitse Architectenbureau Raumspielkunst. Zij hebben een complex ontworpen dat een verbinding legt tussen de wijken Stadshagen en Westenholte. In het multifunctionele complex is plaats voor onder meer een station, winkels en parkeerplaatsen. De jury was vooral onder de indruk van de manier waarop de schakelfunctie van het gebouw is uitgewerkt, waardoor Stadshagen en Westenholte op een mooie manier met elkaar worden verbonden.

Het vervolg
Het is niet de bedoeling om het ontwerp in zijn huidige vorm te bouwen. Wel zal de gemeente bekijken wat zij van de innovatieve ideeën van de ontwerpers kan gebruiken om tot een eigen, uiteindelijke invulling van het gebied te komen. De komende maanden wordt namelijk een masterstudie opgesteld, met de eisen, doelstellingen en voorwaarden waaraan de toekomstige ontwikkeling moet voldoen. De wijkverenigingen van Westenholte en Stadshagen worden hierbij betrokken. De masterstudie vormt dan het kader voor het uiteindelijke ontwerp en invulling van het gebied.

Europan vervolg
Op donderdagmiddag 29 juni vindt de feestelijke prijsuitreiking van Europan8 plaats, voorafgaand aan de grote internationale afsluiting van Europan 8 - het Forum of Results - in Dordrecht.

Bron: afdeling Communicatie