Humanitas: steun bij rouw en bezoekwerk chronisch zieken

Humanitas

Vandaag verschijnt het nieuwe nummer van het magazine Van Mens Tot Mens van de vereniging Humanitas. In dit nummer onder andere artikelen over steun bij rouw en bezoekwerk chronisch zieken en een reportage over de werkzaamheden van de vrijwilligers in de programmalijn Elk kind telt.

Steun bij rouw van ervaringsdeskundige in Lelystad/Dronten Isa Roijmans is vrijwilliger Steun bij rouw van Humanitas afdeling Lelystad/Dronten. Haar dochter overleed na een lang ziekbed aan aids. Zonder het verlies van haar dochter zou Isa niet die hulp kunnen bieden die ze nu biedt. 'Het leven wordt nooit meer hetzelfde, maar je kunt er wél mee verder.'

Bezoekwerk chronisch zieken in Groningen
Gré Opheikens komt door verschillende handicaps nauwelijks onder de mensen en is aangewezen op een rolstoel. Het bezoek van Pieter Bos, vrijwilliger van Humanitas afdeling Groningen, doorbreekt de eenzaamheid. Het genoegen is wederzijds; ook Pieter kijkt uit naar zijn wekelijkse contact met Gré.

Op een dag besloot Gré dat het uit moest zijn met de eenzaamheid. Gré: 'Ik had ergens iets gelezen over het Humanitas-project 'Bezoekwerk chronisch zieken' en besloot eindelijk eens flink voor mezelf op te komen. Ik belde het Meld- en Informatiepunt van Humanitas afdeling Groningen en vroeg om hulp.'

Humanitas
Humanitas komt op voor een samenleving waarin mensen actief vorm geven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. Deze humanistische uitgangspunten vertaalt Humanitas in diensten van-mens-tot-mens op de gebieden van welzijn, wonen en zorg. Humanitas telt achtduizend vrijwilligers die vanuit ruim negentig afdelingen opereren.

Humanitas kent zes programmalijnen:

- Elk kind telt: alle activiteiten rond jeugd en opvoeding
- Apart én erbij: voor mensen met een niet-Nederlandse culturele en etnische achtergrond

- Vallen én opstaan: voor mensen die tijdelijk niet voor zichzelf kunnen zorgen
- Oud én redzaam: ondersteuning van ouderen die zelfstandig willen blijven wonen
- Verwerken én verder: voor mensen die een verlies te verwerken hebben
- Alleen én samen: voor mensen in een sociaal isolement

De beroepskrachten van de werkstichtingen van Humanitas richten zich onder andere op kinderopvang, ouderenhuisvesting, inkomensbeheer en dienstverlening aan mensen met een handicap of behartigen de belangen van alleenstaande minderjarige asielzoekers.


Noot voor de redactie (